Υγεία

Ρομποτική κυστεκτομή σε ασθενή με ιστορικό μεταμόσχευσης

Featured Image for Ρομποτική κυστεκτομή σε ασθενή με ιστορικό μεταμόσχευσης

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε μια πρωτοποριακή για τα ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά δεδομένα επέμβαση ρομποτικής ριζικής κυστεκτομής σε ασθενή που είχε υποβληθεί στο παρελθόν σε μεταμόσχευση νεφρού.

Η σπάνια αυτή επέμβαση είναι η τρίτη κατά σειρά που πραγματοποιήθηκε από τον Δρ. Βασίλη Πουλάκη, Αν. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Φρανκφούρτης, Γερμανίας, Διευθυντή της Ουρολογικής Κλινικής και του Ρομποτικού Ουρολογικού Κέντρου του Νοσοκομείου Metropolitan.

Την τελευταία τριετία πραγματοποιήθηκαν τρεις παρόμοιες επεμβάσεις ρομποτικής ριζικής κυστεκτομής με εκτεταμένη πυελική λεμφαδενεκτομή σε μεταμοσχευμένους με νεφρό ασθενείς, που έπασχαν από διηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Η πρώτη επέμβαση, που διεξήχθη πριν από 3 περίπου χρόνια, αφορούσε έναν άνδρα 65 ετών, στον οποίο, μετά τη ρομποτική ριζική κυστεκτομή, δημιουργήθηκε νέα κύστη από λεπτό έντερο που συνδέθηκε ρομποτικά με την ουρήθρα και τον ουρητήρα του μεταμοσχευμένου νεφρού, ώστε να λειτουργεί όπως μία φυσιολογική ουροδόχος κύστη. Ο συγκεκριμένος ασθενής είναι εγκρατής τρία χρόνια τώρα, διατηρεί τη στυτική του λειτουργία και ζει υγιής, χωρίς καμία ένδειξη υποτροπής ή μετάστασης του καρκίνου.

Οι επόμενες δύο επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν πριν από έναν χρόνο και πριν από μία εβδομάδα και αφορούν σε έναν άνδρα 58 ετών και μία γυναίκα 50 ετών, αντιστοίχως. Οι ασθενείς, μετά τη ρομποτική κυστεκτομή, δεν υποβλήθηκαν -λόγω της επέκτασης του καρκίνου- σε δημιουργία νέας κύστης από λεπτό έντερο, αλλά σε ρομποτική δημιουργία ουρητηροειλοστομίας (προσκόλληση-αναστόμωση του ουρητήρα του μεταμοσχευμένου νεφρού στο ένα άκρο τμήματος λεπτού εντέρου που αποκόπηκε από το υπόλοιπο, ενώ το άλλο άκρο προσκολλήθηκε -διαμέσου του κοιλιακού τοιχώματος- στο δέρμα, όπου προσαρμόζεται το λεγόμενο εξωτερικό σακουλάκι για τη συλλογή των ούρων).

Διαφήμιση

Κανένας ασθενής δεν παρουσίασε οποιαδήποτε επιπλοκή, η νεφρική λειτουργία παρέμεινε φυσιολογική και ανεπηρέαστη, κανείς δεν χρειάστηκε να νοσηλευθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ούτε υποβλήθηκε σε μετάγγιση αίματος, ούτε χρειάστηκε οπιούχα αναλγητικά. Όλοι κινητοποιήθηκαν άμεσα και εξήλθαν από το Νοσοκομείο σε μόλις 4 με 5 ημέρες μετά την επέμβαση.

Το βασικό είναι ότι οι ασθενείς δεν χρειάστηκε να διακόψουν καθόλου τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, τα οποία από τη μία πλευρά διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του μεταμοσχευμένου νεφρού, ενώ από την άλλη αυξάνουν την προδιάθεση για αιμορραγίες και λοιμώξεις.

Είναι μία μοναδική επιστημονική και ιατρική εξέλιξη γιατί και τα τρία περιστατικά αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά από εξειδικευμένη ομάδα του Νοσοκομείου Metropolitan, που αποτελούνταν εκτός από την Ουρολογική Ομάδα του Δρ. Βασίλη Πουλάκη και από νεφρολόγους εξειδικευμένους στις μεταμοσχεύσεις νεφρών.

Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι παρόμοια επέμβαση ρομποτικής ριζικής κυστεκτομής έχει καταγραφεί παγκοσμίως μόνο μία φορά μέχρι σήμερα στη διεθνή βιβλιογραφία και αφορούσε τη δημιουργία ουρητηροειλεοστομίας (το λεγόμενο σακουλάκι).

Η ρομποτική εμπειρία του Δρ. Βασίλη Πουλάκη σε τρεις μεταμοσχευμένους με νεφρό ασθενείς, καθώς και η δημιουργία σε έναν από αυτούς νέας κύστης από λεπτό έντερο είναι μοναδική παγκοσμίως!

Via: Πηγή

Διαφήμιση
ΣΧΕΤΙΚΑ: δέρμα, καρκίνου, κύστη, φάρμακα