Υγεία

Σε ποια ηλικία σταματούν να ψηλώνουν τα αγόρια και σε ποια τα κορίτσια

Featured Image for Σε ποια ηλικία σταματούν να ψηλώνουν τα αγόρια και σε ποια τα κορίτσια

Κάθε παιδί αναπτύσσεται με διαφορετικό ρυθμό και η ανάπτυξή του επηρεάζεται καθοριστικά από την έλευση της εφηβείας.

Η εφηβεία μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 5 χρόνια και στα κορίτσια ξεκινά περίπου έναν χρόνο νωρίτερα απ’ ό,τι στα αγόρια. Αυτό σημαίνει ότι τα αγόρια συχνά είναι πιο κοντά από τα συνομήλικά τους κορίτσια σε κάποια φάση της εφηβείας τους.

Ύψος στα αγόρια

Τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης παρουσιάζουν τα αγόρια κατά τον δεύτερο και τρίτο χρόνο μετά την έναρξη της εφηβείας, η οποία ξεκινά σε ηλικία 8 έως 14 ετών. Κατά μέσο όρο, στα αγόρια η εφηβεία ξεκινά στην ηλικία των 12 ετών.

Οι σωματικές αλλαγές που σηματοδοτούν τη μετάβαση από την εφηβεία στην ενηλικίωση διαρκούν μία διετία έως μία πενταετία. Τα περισσότερα αγόρια σταματούν να ψηλώνουν μετά τα 16 και έχουν αναπτυχθεί πλήρως μέχρι και τα 18 τους χρόνια.

agori ipsos

Διαφήμιση

Ύψος στα κορίτσια

Τα κορίτσια έχουν το τελευταίο τους “ξέσπασμα» ανάπτυξης στην ηλικία των 10 έως 14 ετών, με την ηλικία αυτή να σηματοδοτεί την έναρξη της εφηβείας. Κατά μέσο όρο, στα κορίτσια η εφηβεία ξεκινά στην ηλικία των 11 ετών, έναν χρόνο νωρίτερα από τα αγόρια. Τα περισσότερα κορίτσια φτάνουν στο τελικό τους ύψος μέχρι τα 15.

Είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο ένα κορίτσι να μπει στην εφηβεία πριν την ηλικία των 8 ετών και εξίσου ασυνήθιστο είναι να μην έχει αναπτυχθεί το στήθος μέχρι τα 13. Όσο για την περίοδο, έρχεται το αργότερο σε ηλικία 16 ετών. Μετά την έλευση της πρώτης περιόδου, το ύψος αναμένεται να αυξηθεί κατά 7,5-10 εκατοστά ακόμη.

koritsi ipsos

Παράγοντες που επηρεάζουν το ύψος

Σημαντικοί εκ γενετής παράγοντες που επηρεάζουν το ύψος ενός παιδιού είναι τα γονίδια (ύψος γονέων), η υγεία του σκελετού (προβλήματα στις αρθρώσεις) ή και συγγενή σύνδρομα (σύνδρομο Down). Στους τροποποιήσιμους παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη και το ύψος κατατάσσεται η διατροφή και το περιβάλλον.

Μια ανισορροπία στα επίπεδα των ορμονών μπορεί επίσης να επιβραδύνει ή να επιταχύνει την ανάπτυξη. Η συμβουλή του γιατρού κρίνεται απαραίτητη σε περίπτωση που ένα παιδί αναπτύσσεται πολύ πιο αργά ή γρήγορα από το αναμενόμενο, είναι πολύ πιο κοντό ή ψηλό από τα συνομήλικα παιδιά, ψηλώνει πολύ αν και έχει κοντούς γονείς ή δεν έχει μπει στην εφηβεία μέχρι και την ηλικία των 14 ετών.

Πηγή: Medical News Today

Via: Πηγή

Διαφήμιση
ΣΧΕΤΙΚΑ: ανάπτυξη, γονείς, γονίδια, διατροφή, παιδί, παιδιού, περιβάλλον, υγεία