Υγεία

Στ. Καλαφάτης: Να μη χαθεί η ευκαιρία για τη δημιουργία ιδρύματος περίθαλψης χρονίως πασχόντων χωρίς κρατική οικονομική συνδρομή

Featured Image for Στ. Καλαφάτης: Να μη χαθεί η ευκαιρία για τη δημιουργία ιδρύματος περίθαλψης χρονίως πασχόντων χωρίς κρατική οικονομική συνδρομή

“Στη δύσκολη περίοδο οικονομικής κρίσης που περνά ο τόπος, γεγονός που έχει κλονίσει και τις δημόσιες δομές παροχής υγείας, η κυβέρνηση οφείλει να διευκολύνει τη δημιουργία ενός νοσηλευτικού ιδρύματος όπως το ίδρυμα περίθαλψης χρονίως πασχόντων, το οποίο σκόπευε να δημιουργήσει, με δικά της έξοδα, η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, στο χώρο όπου βρισκόταν, από το 1934 το ιστορικό ορφανοτροφείο θηλέων “Μέγας Αλέξανδρος” στην περιοχή της Τούμπας».

Αυτό υπογράμμισε ο βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή Ερώτηση την οποία κατέθεσε στη Βουλή, προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Με την Ερώτησή του, ο κ. Καλαφάτης, αφού επισημάνει ότι το παλαιό κτίριο κατεδαφίστηκε με μεγάλη χρονική καθυστέρηση επειδή τελούσε υπό κατάληψη, με αποτέλεσμα να παρέλθει ο χρόνος που προβλεπόταν από τη σύμβαση μεταξύ Πολιτείας και Ιεράς Μητροπόλεως για την ανέγερση του νέου νοσηλευτικού ιδρύματος, ζητά από τον υπουργό να απαντήσει αν υπάρχει πρόθεση και συγκεκριμένος σχεδιασμός από την κυβέρνηση να σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης στη βούληση της Ιεράς Μητρόπολης και των Θεσσαλονικέων για τη δημιουργία ενός τέτοιου ιδρύματος.

“Η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης είχε ήδη εκπονήσει αρχιτεκτονική μελέτη για την κατασκευή του κτιρίου, είχε προβεί σε όλες τις απαιτούμενες δαπάνες ενώ από δωρεές είχε ήδη εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος του απαιτούμενου ποσού για την ανέγερση και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό του ιδρύματος και δηλώνει απερίφραστα πως παραμένει αποφασισμένη να προχωρήσει σε αυτό το κοινωφελές και μεγαλεπήβολο έργος ευποιίας και ανιδιοτελούς προσφοράς προς την πόλη.

Είναι αδιανόητο να χαθεί μια τέτοια ευκαιρία, να δημιουργηθεί ένα ίδρυμα χωρίς να επιβαρυνθούν τα κρατικά ταμεία και, κατά συνέπεια ο πολίτης. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση, υπολογίζοντας το καλό της πόλης και των πολιτών», υπογραμμίζει ο κ. Καλαφάτης.

Η ερώτηση του κου Καλαφάτη:

ΠΡΟΣ

ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ6617/23.6.2017ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: “Ακίνητο πρώην Ορφανοτροφείου Θηλέων Θεσσαλονίκης ‘’Μέγας Αλέξανδρος”»

Το ακίνητο στο οποίο λειτουργούσε από το 1934 το ιστορικό ορφανοτροφείο θηλέων “Μέγας Αλέξανδρος» στην περιοχή της Τούμπας στη Θεσσαλονίκη, τον Δεκέμβριο του 2011, με απόφαση του τότε Υπουργού Υγείας παραχωρήθηκε, μετά από σχετικό αίτημα, στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

Διαφήμιση

Σκοπός της οικείας Μητρόπολης ήταν η αξιοποίηση του παραχωρηθέντος ακινήτου με δικές της δαπάνες για τη δημιουργία ιδρύματος περίθαλψης χρονίως πασχόντων, η οποία αναλάμβανε την υποχρέωση λειτουργίας του ιδρύματος εντός διετίας αν επισκεύαζε τις υφιστάμενες κτιριακές εγκαταστάσεις ή εντός πενταετίας αν το σχέδιο προέβλεπε ανέγερση νέου κτιρίου.

Η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης είχε ήδη εκπονήσει αρχιτεκτονική μελέτη για την κατασκευή του κτιρίου, είχε προβεί σε όλες τις απαιτούμενες δαπάνες ενώ από δωρεές είχε ήδη εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος του απαιτούμενου ποσού για την ανέγερση και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό του ιδρύματος.

Εν τέλει, λόγω της πολύχρονης κατάληψης του πρώην ορφανοτροφείου από μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου από το 2005 και κατά τη διάρκεια των ετών που παραχωρήθηκε σε αυτήν και της παρουσίας προσφύγων που κατέφυγαν σε αυτό, η Μητρόπολη μπόρεσε να προχωρήσει μόλις πέρυσι το καλοκαίρι(7/2016) στην κατεδάφιση του παλαιού κτιρίου προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες ανέγερσης του ιδρύματος.

Ως εκ τούτου, οι όροι της παραχώρησης δεν εκπληρώθηκαν έως τον Δεκέμβριο του 2016 με αποτέλεσμα το ακίνητο όπως προέβλεπε η σύμβαση να περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο αυτοδικαίως.

Οι όροι της παραχώρησης όμως συνάπτονταν με την υποχρέωση ανέγερσης, δημιουργίας και λειτουργίας του ιδρύματος εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος με ενέργειες και δαπάνες της Ιεράς Μητρόπολης.

Η εκκένωση του παρανόμως καταληφθέντος ακινήτου και η απόδοσή του από την αρχή της παραχώρησης στην τοπική Εκκλησία βαραίνει την Πολιτεία, τις αρμόδιες διωκτικές και αστυνομικές αρχές και όχι την Μητρόπολη που δεν έχει τέτοιες αρμοδιότητες προφανώς και δε θα μπορούσε να ήταν δική της συμβατική υποχρέωση.

Δεδομένου ότι, η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης δηλώνει απερίφραστα πως παραμένει αποφασισμένη να προχωρήσει σε αυτό το κοινωφελές και μεγαλεπήβολο έργος ευποιίας και ανιδιοτελούς προσφοράς προς την πόλη και τους χρονίως πάσχοντες, έχοντας συνοδοιπόρους πολλούς συμπολίτες μας που συστρατεύονται στον κοινό σκοπό προσφέροντας και δωρίζοντας μεγάλα οικονομικά ποσά και σε συνδυασμό με την δύσκολη περίοδο οικονομικής κρίσης που περνά ο τόπος, γεγονός που έχει κλονίσει και τις δημόσιες δομές παροχής υγείας, η κυβέρνηση οφείλει να διευκολύνει τη δημιουργία του ιδρύματος και έμπρακτα να άρει τα εμπόδια που το μεταθέτουν χρονικά ή στην πράξη το ακυρώνουν.

Κατόπιν των ανωτέρω

ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε; Υπάρχει πρόθεση και συγκεκριμένος σχεδιασμός από την κυβέρνηση να σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης στη βούληση της Ιεράς Μητρόπολης και των συμπολιτών μας που έχουν ήδη προσφέρει τα μέγιστα σε αυτήν την προσπάθεια, να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει ένα τέτοιο σπουδαίο ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη;

Θεσσαλονίκη 23 Ιουνίου 2017

Ο ερωτών Βουλευτής

Σταύρος Καλαφάτης

Διαφήμιση
ΣΧΕΤΙΚΑ: Θεσσαλονίκη, καλοκαίρι, οικονομική