Η στηθάγχη είναι σύμπτωμα, όχι νόσος, και συγκεκριμένα το αποτέλεσμα της μη επαρκούς τροφοδότησης της καρδιάς με αίμα (ισχαιμία του μυοκαρδίου).
Όταν ο πάσχων κουράζεται, η καρδιά απαιτεί περισσότερο οξυγόνο, για να επιτελέσει το επιπλέον έργο.
Όταν οι στεφανιαίες αρτηρίες που εξυπηρετούν την καρδιά είναι στενωμένες λόγω αθηροσκλήρωσης και δεν μπορούν να παρέχουν την αύξηση της ροής του αίματος που απαιτεί η άσκηση, τα νεύρα στην καρδιά μεταδίδουν μηνύματα πόνου στον εγκέφαλο.
Η ενόχληση διαρκεί συνήθως από 2 έως 15 λεπτά. Ο πόνος μπορεί να είναι έντονος και μπορεί να συνοδεύεται από ένα αίσθημα σφιξίματος πίσω από το στέρνο που επεκτείνεται στο λαιμό, στη γνάθο και στο χέρι. Οι παθόντες το περιγράφουν συνήθως σαν ένα μικρό βάρος, σφίξιμο ή καυστικό άγχος.
Ο πόνος της στηθάγχης μπορεί να είναι ανακλαστικός, που σημαίνει ότι ο εγκέφαλος σας μπερδεύει τα σήματα του πόνου κάνοντας σας να αισθάνεστε τον πόνο στο λαιμό, στη γνάθο ή στο χέρι αντί για το στήθος.
Η στηθάγχη μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής.
Οι ερευνητές μελέτησαν τη σχέση της στηθάγχης και των θετικών συναισθημάτων και διαπίστωσαν ότι όσοι αντιμετωπίζουν τη ζωή με αισιοδοξία, μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τις κρίσεις.
Η έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία για σχεδόν 2.400 ασθενείς με χρόνια στηθάγχη, που υποβλήθηκαν σε επαναγγείωση.
Σε διάστημα δύο ετών, ασθενείς που αξιολόγησαν τον εαυτό τους ως αισιόδοξο είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν με στηθάγχη σε σχέση με τους λιγότερο αισιόδοξους. Ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να χρειάζονται επιπρόσθετη επαναγγείωση.
Ο Dr. Alexander Fanaroff από το ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Duke, δήλωσε ότι οι άνθρωποι συχνά περιορίζουν ή σταματούν τις δραστηριότητες που αγαπούν -τένις, παιχνίδι με τα εγγόνια τους κλπ.- είτε λόγω του πόνου είτε επειδή ανησυχούν ότι η δραστηριότητα που προκαλεί πόνο είναι επικίνδυνη.
Τα ευρήματα όμως υποδεικνύουν ότι αν οι λιγότερο αισιόδοξοι για οποιοδήποτε λόγο ασθενείς παροτρυνθούν να είναι περισσότερο αισιόδοξοι, εστιάζοντας σε αυτό που μπορούν να κάνουν, μπορεί ενδεχομένως να επηρεαστεί θετικά η πορεία της πάθησης.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι γιατροί μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να σκέφτονται πιο θετικά.
Η έρευνα θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης, στο Ορλάντο.
Via: Πηγή