Υγεία

Σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου: 5 προβλήματα υγείας που προκαλεί

Featured Image for Σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου: 5 προβλήματα υγείας που προκαλεί

Το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου είναι ένα σύνθετο φαινόμενο που θεωρείται ότι αποτελεί την υποκείμενη αιτία ενός μεγάλου αριθμού χρονίων παθήσεων, όπως η αρθρίτιδα, η κοιλιοκάκη και η νόσος του Crohn.

Το εσωτερικό του εντέρου είναι επενδεδυμένο από μία στοιβάδα κυττάρων, που απορροφά τα θρεπτικά συστατικά, ταυτόχρονα όμως εμποδίζει τα περισσότερα μεγάλα μόρια και τα μικρόβια να περνούν από το έντερο στην κυκλοφορία του αίματος.

Όταν η στοιβάδα αυτή δεν λειτουργεί αποτελεσματικά, μπορεί να υπάρξει “διαρροή» από τον αυλό του εντέρου προς το εσωτερικό του οργανισμού, με επιπτώσεις στην υγεία.

Δείτε 5 προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη διαπερατότητα του εντέρου:

Τροφικές αλλεργίες

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά σε συγκεκριμένες τροφές.

Ημικρανίες

Μέτριος έως έντονος πονοκέφαλος στη μία πλευρά του κεφαλιού. Μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα όπως ναυτία, εμετό και αυξημένη ευαισθησία στο φως ή τον ήχο.

Κούραση και χρόνια κόπωση

Η υπερβολική κόπωση μπορεί να οφείλεται στο σύνδρομο διαρροής του εντέρου.

Διαφήμιση

Άσθμα

Μία κοινή ασθένεια που προκαλεί περιστασιακές δυσκολίες στην αναπνοή.

Δερματικά προβλήματα

Το έκζεμα και το σκληρόδερμα (σκλήρυνση σε συγκεκριμένες περιοχές του δέρματος) είναι πιθανό να σχετίζονται με τη διαπερατότητα του εντέρου.

gut health

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Οι πάσχοντες από το σύνδρομο πρέπει να αποφεύγουν τη γλουτένη, μία πρωτεΐνη που δυσκολεύει την πέψη των τροφών. Η κατανάλωση τροφών με γλουτένη προκαλεί την απελευθέρωση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται ζονουλίνη, η οποία συμβάλλει στη διαπερατότητα του εντέρου.

Η επεξεργασμένη ζάχαρη επίσης πρέπει να αποφεύγεται, καθώς ευνοεί την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων που εμποδίζουν την επούλωση του εντέρου.

Οι ειδικοί συστήνουν τη λήψη προβιοτικών και τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το κεφίρ, το ξυνολάχανο και το γιαούρτι που είναι πλούσια σε καλά βακτήρια.

Τα καλά βακτήρια βοηθούν στην εξισορρόπηση του pH του στομάχου και των εντέρων, περιορίζοντας την ανάπτυξη των κακών βακτηρίων.

Προσπαθήστε επίσης να καταναλώνετε περισσότερα εύπεπτα τρόφιμα, όπως μη αμυλώδη λαχανικά, αλλά και καλά λιπαρά, όπως το αβοκάντο, που βοηθούν στην επούλωση του εντέρου.

Via: Πηγή

Διαφήμιση
ΣΧΕΤΙΚΑ: αβοκάντο, αλλεργίες, αναπνοή, ανάπτυξη, αρθρίτιδα, γιαούρτι, ζάχαρη, θρεπτικά, θρεπτικά συστατικά, λαχανικά, τρόφιμα, υγεία