Υγεία

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Τα λιγότερο γνωστά συμπτώματα

Featured Image for Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Τα λιγότερο γνωστά συμπτώματα

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών δεν επηρεάζει μόνο την αναπαραγωγική σας υγεία. Μπορεί να έχει επίσης συναισθηματικές επιδράσεις και να δημιουργήσει προβλήματα στο καρδιαγγειακό σας σύστημα. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο.

Μια γυναίκα μπορεί να αρχίσει να βιώνει ορμονικές αλλαγές οι οποίες θα οδηγήσουν τελικώς σε αυτό που γνωρίζουμε πλέον ως σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Οι λόγοι δεν είναι ξεκάθαροι ακόμα.

Αυτή η γυναικολογική πάθηση ονομάζεται επίσης σύνδρομο Stein-Leventhal.

Μιλάμε για μια διαταραχή που επηρεάζει μεταξύ του 5% και του 10% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία. Εμφανίζει συμπτώματα τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής σας σε ποικίλους βαθμούς.

Ένα από τα πολυπλοκότερα και πιο ευαίσθητα προβλήματα είναι, φυσικά, η δυσκολία του να μείνετε έγκυος.

Είναι επίσης συχνή η αναγκαιότητα να ακολουθήσετε κάποιο πρόγραμμα απώλειας βάρους και να παίρνετε αντισυλληπτικά χάπια, για να ελέγξετε ορμονικά προβλήματα που σχετίζονται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Σήμερα, θέλουμε να σκάψουμε λίγο πιο βαθειά στο θέμα και να μιλήσουμε ειδικότερα για τα δευτερεύοντα συμπτώματα, τα σημάδια που δεν είναι πολύ γνωστά, αλλά μπορούν να σας ειδοποιήσουν γι’ αυτήν την κοινή διαταραχή.

Συμπτώματα που σχετίζονται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Εάν έχετε διαβήτη, είστε υπέρβαρες, ή έχετε ανωμαλίες περιόδου, δεν σημαίνει αυτομάτως ότι θα αναπτύξετε αυτή τη διαταραχή.

Μια ομάδα αυτών των συμπτωμάτων μπορεί να εμφανιστεί μαζί.Μπορεί να έχετε την αίσθηση ότι κάτι “δεν πάει καλά» στο σώμα σας, ότι έχει αλλάξει κάτι.Δεν θα πρέπει να βλέπουμε καθένα απ’ αυτά ως μεμονωμένα συμπτώματα.

Όλα τους, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, μπορούν να σας ειδοποιήσουν για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Να θυμάστε, είναι πάντα καλύτερο να δείτε έναν γυναικολόγο εάν έχετε ερωτήσεις και να κάνετε μια απλή εξέταση.

Μάθετε για Τα γνωρίσματα που είναι κοινά σε όλες τις δυνατές γυναίκες

Αντίσταση στην ινσουλίνη

Η αντίσταση στην ινσουλίνη ή η υπερινσουλιναιμία, έρχονται από ένα μεταβολικό ελάττωμα που κάνει το σώμα να μην είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά αυτή την ορμόνη.

Όταν βιώνετε μια ορμονική αλλαγή, είναι συχνό να υπάρξουν μεταβολές στην ινσουλίνη και στην παραγωγή της στο πάγκρεας.Σιγά σιγά παράγεται στο σώμα σας μία παραπάνω ποσότητα γλυκόζης, κάτι που μπορεί να μετατραπεί σε διαβήτη τύπου 2.

Αυξημένη τριχοφυΐα στο σώμα

Η υπερτρίχωση ή αυξημένη τριχοφυΐα στο σώμα, είναι αναμφίβολα ένα από τα συχνότερα δευτερεύοντα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.

Αυτό μπορεί να συμβεί στα:

Διαφήμιση

Πρόσωπο (στην περιοχή του μουστακιού, κροτάφους, πηγούνι, κλπ.)ΛαιμόΠλάτηΣτήθοςΟπίσθια

Η ανάπτυξη τριχών εμφανίζεται σε περιοχές όπου αναπτύσσουν τρίχες οι άνδρες, εξαιτίας μεγαλύτερης ποσότητας ανδρογόνων που παράγει το σώμα μιας γυναίκας.

Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι αυτό μπορεί να συμβεί για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Ο γιατρός σας μπορεί να σας εξηγήσει τα αίτια για τη συγκεκριμένη περίπτωση, αν εμφανίζετε αυτό το σύμπτωμα.

Φαλάκρα ή αφύσικη απώλεια μαλλιών

Απώλεια μαλλιών

Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι ένα πολύ ξεκάθαρο σύμπτωμα που σχετίζεται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Η αιτία είναι και πάλι οι ορμονικές αλλαγές, αλλά η σωστή φαρμακευτική αγωγή μπορεί να σταματήσει την τριχόπτωση και να επαναφέρει την υγεία των τριχών.

Μάθετε: Tι μπορείτε να κάνετε για να καταπολεμήσετε την τριχόπτωση λόγω θυρεοειδούς

Κατάθλιψη, ανησυχία, άγχος

Ένα από τα κυριότερα προβλήματα που υπάρχει όταν διαγνωστεί η κατάθλιψη είναι πως η υποβόσκουσα αιτία είναι άγνωστη.

Μην ξεχνάτε ότι πολλά από τα συναισθηματικά σας προβλήματα τείνουν να έχουν ορμονική προέλευση, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα με φαρμακευτική αγωγή.Τα ορμονικά προβλήματα που σχετίζονται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), υπονοούν μια εσωτερική δυσλειτουργία.Παράγεται υπερβολική κορτιζόλη εξαιτίας υπερινσουλιναιμίας.

Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη που σχετίζεται με το άγχος. Το άγχος είναι αυτή η αίσθηση αγωνίας που σας κυριεύει και μπορεί να σας κάνει να χάσετε τον έλεγχο.

Σιγά σιγά, αυτό μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη.

Γι’ αυτό να θυμάστε: όταν αισθάνεστε να κατακλύζεστε από συναισθήματα, απευθυνθείτε σε γιατρό για βοήθεια. Ζητήστε από τον γιατρό σας μια αιματολογική εξέταση ώστε να μάθετε αν οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές.

Αυξημένη πίεση και χοληστερίνη

Το πιο πολύπλοκο πράγμα με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις γυναίκες, κάποιες φορές από πολύ νεαρή ηλικία.

Κοπέλες μόλις άνω των 20 ετών μπορεί να υποφέρουν από προβλήματα με το βάρος, τον διαβήτη, την υπέρταση και την υψηλή χοληστερίνη.Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εμφράγματος σε πολύ νεαρή ηλικία.Οι μεταβολικές αλλαγές που σχετίζονται με ορμονικά προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στη χοληστερίνη. Για παράδειγμα, να μειωθεί η καλή χοληστερίνη (HDL) και να αυξηθεί η κακή χοληστερίνη (LDL).Παρομοίως, είναι συχνό να αυξάνονται και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την απώλεια της ελαστικότητας των αρτηριών σας και τον σχηματισμό της επίφοβης αρτηριοσκλήρωσης.

Εν κατακλείδι, τα πιο ξεκάθαρα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών είναι οι ανωμαλίες περιόδου, η δυσκολία σύλληψης και το παραπανίσιο βάρος.

Θα πρέπει να αναζητάτε πάντα μια σωστή διάγνωση και τη θεραπεία που είναι κατάλληλη για εσάς.

Μια υγιεινή διατροφή, η γυμναστική, η μείωση του άγχους και οι συχνές ιατρικές εξετάσεις μπορούν να σας βοηθήσουν για μια καλύτερη ποιότητα ζωή.

Πηγή
Διαφήμιση
ΣΧΕΤΙΚΑ: HDL, ανάπτυξη, άνδρες, γυμναστική, γυναίκες, διατροφή, θεραπεία, ινσουλίνη, συμπτωμάτων, σώμα, τριχόπτωση, υγεία, υγιεινή διατροφή, χοληστερίνη