Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς μπορεί να προκληθεί από την έντονη συναισθηματική καταπόνηση, όπως αυτή που συνοδεύει τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου.
Λέγεται και αλλιώς και σύνδρομο takotsubo, ιαπωνική λέξη που σημαίνει “παγίδα για χταπόδια» αφού κάνει την καρδιά να φουσκώνει και να παραμορφώνεται, με αποτέλεσμα να μοιάζει με το δοχείο που χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην Ιαπωνία για το ψάρεμα του χταποδιού.(Το σύνδρομο takotsubo είναι επίσης γνωστό ως μυοκαρδιοπάθεια takotsubo, μυοκαρδιοπάθεια από στρες.)
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine αναφέρει πως μια πλημμύρα ορμονών από έντονο στρες ή θλίψη από το δυσαναπλήρωτο κενό απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να “αναισθητοποιήσει” την καρδιά και να προκαλέσει σπασμούς.
Τα συμπτώματα του συνδρόμου μοιάζουν με αυτά του εμφράγματος –κυρίως πόνος στο στήθος, δύσπνοια και λιποθυμία– και πλήττει συχνότερα τις γυναίκες σε σύγκριση με τους άντρες.
Οι μέχρι τώρα γνωστές επιπλοκές του συνδρόμου περιλαμβάνουν την προσωρινή καρδιακή ανεπάρκεια και θεωρείτο ότι η καρδιά αναρρώνει πλήρως μετά το στρεσογόνο συμβάν, όμως τα νέα στοιχεία υποδεικνύουν ότι οι βλάβες είναι σε πολλές περιπτώσεις μακροχρόνιες.
Το περιοδικό New England Journal of Medicine αυτή την εβδομάδα κάνει εκτενή αναφορά στο εν λόγω ιατρικο περιστατικό με αφομή μια γυναίκα στην οποία διαγνώστηκε προσφατα.
Η Joanie Simpson ξύπνησε νωρίς το πρωί με έναν τρομερό πόνο στην πλάτη. Το στήθος της άρχισε να πονάει όταν γύρισε πλευρά. Μέσα σε 20 λεπτά, βρισκόταν στα περιστατικά έκτακτης ανάγκης του τοπικού νοσοκομείου και από εκεί μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στο Χιούστον, όπου οι γιατροί προετοιμαζόταν για μια ασθενή που εμφάνιζε τα κλασσικά σημάδια μιας καρδιακής προσβολής.
Ωστόσο, οι εξετάσεις στο Ιατρικό Κέντρο του Τέξας αποκάλυψαν κάτι πολύ διαφορετικό. Οι γιατροί διέγνωσαν μυοκαρδιοπάθεια Takotsubo, μια κατάσταση με συμπτώματα τα οποία μοιάζουν με αυτά που εμφανίζονται στα καρδιακά επεισόδια. Συνήθως κάτι τέτοιο προκύπτει μετά από ένα έντονα συναισθηματικό γεγονός όπως η απώλεια ενός συζύγου ή ενός παιδιού και από εκεί προέκυψε και η ονομασία “το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς».
Στην περίπτωση της γυναίκας αυτής όμως το σύνδρομο πυροδοτήθηκε από το θάνατο του αγαπημένου της τεριέ Meha.
Η εμπειρία της Simpson περιγράφεται αυτή την εβδομάδα στο New England Journal of Medicine όχι λόγω σπανιότητας, αλλά επειδή η δική της περίπτωση ήταν ενδεικτική για κάτι πιο σημαντικό. Αν και δεν είναι η πρώτη δημοσιευμένη περίπτωση που συνδέει το σύνδρομο με το άγχος και τη θλίψη από το θάνατο ενός κατοικίδιου ζώου, υπογραμμίζει κάτι που πολλοί ιδιοκτήτες ζώων παίρνουν ως δεδομένο: ότι η θλίψη για άρρωστα ή νεκρά κατοικίδια ζώα μπορεί να είναι τόσο μεγάλη και δυνατή όσο η θλίψη για τον άνθρωπο.
Πηγή: www.lifo.gr και onmed.gr
Via: Πηγή