Υγεία

Τα 16′ που κάνουν τη διαφορά στην καριέρα σας

Featured Image for Τα 16′ που κάνουν τη διαφορά στην καριέρα σας

Νέα μελέτη αποκαλύπτει πως o λιγότερος ύπνος κατά τις εργάσιμες ημέρες μπορεί να επηρεάσει κατά πολύ την εργασιακή σας απόδοση

Μόλις 16 λεπτά επιπλέον ή λιγότερου ύπνου θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο για μία μέρα με καθαρό μυαλό στο γραφείο ή μία μέρα γεμάτη με περισπασμούς.

Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Sleep Health, εντόπισε πως o λιγότερος ύπνος κατά τις εργάσιμες ημέρες μπορεί να επηρεάσει κατά πολύ την εργασιακή σας απόδοση. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα βρήκαν πως οι εργαζόμενοι που έχουν στερηθεί χρόνο ύπνου είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερη εργασιακή απόδοση.

Η επικεφαλής συγγραφέας Soomi Lee και οι συνεργάτες της εξέτασαν 130 υγιείς εργαζομένους που είχαν τουλάχιστον ένα παιδί σε σχολική ηλικία. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν πως όταν κοιμούνται 16 λεπτά λιγότερα από ότι συνήθως και είχαν χειρότερη ποιότητα ύπνου βίωσαν περισσότερα γνωστικά ζητήματα την επόμενη μέρα. Αυτό αύξανε τα επίπεδα στρες τους ειδικά αναφορικά με προβλήματα που σχετίζονται με την ισορροπία εργασίας-ζωής, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν νωρίτερα στο κρεβάτι και να ξυπνούν νωρίτερα λόγω κόπωσης.

Διαφήμιση

“Ο ύπνος των εργαζομένων είναι ευάλωτος στο καθημερινό γνωστικό στρες και επίσης συνεισφέρει σε γνωστικές και αγχωτικές εμπειρίες», δήλωσε ο Lee. “Τα ευρήματα από αυτή τη μελέτη αναδεικνύουν το εμπειρικό στοιχείο του γιατί οι εργασιακοί χώροι χρειάζεται να κάνουν περισσότερες προσπάθειες για να ενισχύουν τον ύπνο των εργαζομένων τους. Οι άνθρωποι που κοιμούνται καλά ενδέχεται να έχουν και καλύτερη απόδοση στη δουλειά λόγω μεγαλύτερης ικανότητας να μένουν συγκεντρωμένοι σε μία εργασία με λιγότερα λάθη και διαπροσωπικές συγκρούσεις».

Οι ερευνητές συνέκριναν επίσης τις εργάσιμες μέρες με τα Σαββατοκύριακα. Καταλήγουν μάλιστα στο συμπέρασμα ότι οι συνέπειες του λιγότερο ύπνου δεν είναι τόσο εμφανείς όταν κάποιος την επόμενη μέρα δεν εργάζεται. Λογικό θα παρατηρούσαμε…

Πηγή

Διαφήμιση
ΣΧΕΤΙΚΑ: εργασία, ερευνητές, παιδί