Τα 5 σημάδια ότι δεν λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη D

Τα 5 σημάδια ότι δεν λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη D

Ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, κοιμάστε αρκετά, ασκείστε και χρησιμοποιείτε αντηλιακό πριν εκτεθείτε στον ήλιο. Ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά δεν έχετε εξεταστεί για το αν έχετε ανεπάρκεια σε βιταμίνη D; Η ανεπάρκεια στη συγκεκριμένη βιταμίνη αυξάνει τον κίνδυνό σας να εμφανίσετε αρτηριακή υπέρταση και διαβήτη κατά 2,5 φορές. Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι από όλο τον κόσμο, πάσχουν από έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης.

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D λαμβάνει σήμερα διαστάσεις επιδημίας. Παρότι τα περισσότερα τρόφιμα είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, οι ειδικοί λένε πως σπανίως είναι εφικτό να προσλάβει κάποιος τις απαιτούμενες ποσότητες μέσω του φαγητού. Οι κύριες διατροφικές πηγές της είναι τα άγρια λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα, μουρούνα και τόνος), το εμπλουτισμένο γάλα, τα δημητριακά και ο χυμός πορτοκαλιού.

Παρακάτω, παραθέτουμε σημάδια που δείχνουν πότε πάσχουμε από έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης.

Υπερβολική εφίδρωση

Ένα κούτελο που ιδρώνει αποτελεί ένα βασικό σύμπωμα έλλειψης της βιταμίνης σε ένα νεογέννητο. Τι ίδιο ισχύει και για τους ενήλικες.

Διαφήμιση

Εμφανής αδυναμία

Η έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε εξάντληση. Με την επαρκή λήψη βιταμίνης D, διατηρείται η δύναμη σε κάθε ίνα του σώματός σας. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έχουν συνδέσει τη συμπληρωματική λήψη της συγκεκριμένης βιταμίνης με αυξημένο έλεγχο των μυών, οδηγώντας σε 20% λιγότερες πτώσεις ενηλίκων πάνω από 60 ετών. Με λήψη της συγκεκριμένης βιταμίνης για 6 μήνες, η μυική αδυναμία περιορίστηκε, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Western Journal of Medicine.

Χρόνιος πόνος

Η έλλειψη βιταμίνης D συχνά συνδέεται με πόνους στα οστά, στους μύες και στις αρθρώσεις. Αν ο πόνος διαρκεί για περισσότερες εβδομάδες, ρωτήστε τον γιατρό σας μήπως η έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης είναι η αιτία και αν στο θεραπευτικό σχήμα που θα σας χορηγήσει, θα πρέπει να συπεριλάβει και τη συγκεκριμένη βιταμίνη. Η επαρκής λήψη της βιταμίνης περιορίζει επίσης τον πόνο μετά από την άσκηση και επιταχύνει την αποθεραπεία των μυών.

Κακή διάθεση

Πολλές φορές, η κατάθλιψη είναι αποτέλεσμα έλλειψης βιταμίνης D. H βιταμίνη ενεργεί στις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου και επηρεάζει και τις ορμόνες που επιδρούν στη διάθεση, όπως τη σεροτονίνη.

Διαφήμιση

ΣΧΕΤΙΚΑ: αντιμετώπιση, αποτελεσματική δίαιτα, βιολογικά προιόντα, βιταμίνη, γάλα, δημητριακά, δίαιτα διατροφή, διατροφή, ορμόνες, τόνος, τρόφιμα, φαγητό, ψάρια
Διαφήμιση