Υγεία

Τα 6 συχνότερα λάθη στοματικής υγιεινής

Featured Image for Τα 6 συχνότερα λάθη στοματικής υγιεινής

Βουρτσίζετε καθημερινά τα δόντια σας, δύο ίσως και τρεις φορές την ημέρα. Ίσως χρησιμοποιείτε και οδοντικό διάλυμα και νήμα και έτσι πιστεύετε, πως κάνετε τα πάντα για την καλή στοματική σας υγιεινή. Μήπως όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι;

Οδοντικό νήμα: προσοχή και πάλι προσοχή

Αν έχετε υιοθετήσει την πραγματικά καλή συνήθεια να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα, μπράβο και πάλι μπράβο σας καθώς αποτελεί έναν από τους πιο ενδεδειγμένους τρόπους για να απομακρύνετε οδοντική πλάκα και βακτήρια. Ωστόσο, οι ειδικοί αναφέρουν πως θα πρέπει να ακολουθείτε πιστά την καλή αυτή συνήθεια κάθε μέρα και με ιδιαίτερη προσοχή. Λάθος: το να “σπάτε» το νήμα ενώ το έχετε ακόμη ανάμεσα στα δόντια σας ή να το κατεβάζετε απότομα τραυματίζοντας τα ούλα σας. Η σωστή χρήση του νήματος προβλέπει απαλές ζιγκ ζαγκ και όχι απότομες κινήσεις.

Βούρτσισμα: απαλές κινήσεις

Το να βουρτσίζετε τα δόντια σας με δύναμη μπορεί να σας φαίνεται καλό και αποτελεσματικό, όμως δεν είναι. Λάθος: οι οδοντίατροι αναφέρουν πως το σκληρό βούρτσισμα, δημιουργεί υπερ-ευαισθησία στα δόντια ενώ μπορεί να τραυματίσει τα ούλα και να ματώσουν. Συμβουλευτείτε τον οδοντογιατρό σας για το πώς θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας και για το ποια οδοντόβουρτσα είναι η καταλληλότερη για την περίπτωσή σας.

Πότε πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας; Όχι συνέχεια…

Διαφήμιση

Αν ανήκετε στους “μανιακούς» με την καθαριότητα των δοντιών σας, τότε ενδεχομένως να είστε με μια οδοντόβουρτσα στο χέρι και να τρέχετε να βουρτσίσετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα. Λάθος: μπορεί να νομίζετε πως κάνετε το καλύτερο δυνατό για τα δόντια σας αφού δεν αφήνετε ίχνος βακτηρίου στο στόμα σας, όμως οι οδοντίατροι αναφέρουν πως θα πρέπει να αφήνουμε τουλάχιστον μισή ώρα από κάθε μας γεύμα πριν βουρτσίσουμε τα δόντια μας και να μην το κάνουμε αμέσως μετά. Και αυτό γιατί αν βουρτσίσουμε αμέσως δεν δίνουμε το περιθώριο στα οξέα και τη ζάχαρη να “αφυπνίσουν» το σμάλτο των δοντιών. Βουρτσίζοντας αμέσως, ουσιαστικά δεν δίνουμε το περιθώριο στο σμάλτο να δράσει. Η πιο ενδεδειγμένη τακτική είναι το βούρτσισμα τουλάχιστον μισή ώρα μετά από κάθε γεύμα.

Βουρτσίζουμε πάντα τα ίδια σημεία

Το βούρτσισμα των δοντιών σας είναι ίσως η πιο μηχανική κίνηση της ημέρας. Ξεκινάτε το βούρτσισμα από το ίδιο σημείο, κάνετε τις ίδιες ακριβώς κινήσεις και καταλήγετε και πάλι στο ίδιο σημείο. Λάθος: οι μηχανικές κινήσεις μπορεί να αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας, όμως αποτελούν και την μεγαλύτερη εγγύηση πως το βούρτσισμα θα είναι ελλιπές. Φροντίστε να αλλάζετε συχνά τη ρουτίνα του βουρτσίσματός σας και έτσι θα έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Κάθε πότε πάτε στον οδοντίατρο;

Οι περισσότεροι από εμάς τρέμοντας και μόνο στην ιδέα της καρέκλας του οδοντιάτρου, τον επισκέπτονται μόνο αν προκύψει κάποιο πρόβλημα (πόνος ή σπασμένο δόντι) και όχι ανά τακτά χρονικά διαστήματα όπως είναι σωστό. Λάθος:μπορεί να μην είναι το καλύτερό μας, όμως οι επισκέψεις στον οδοντίατρο πρέπει να είναι τακτικές προκειμένου να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα στα δόντια μας. Βρείτε έναν οδοντίατρο που να εμπιστεύεστε και ζητήστε του να σας βάλει σε “πρόγραμμα» τηρώντας πιστά τις οδηγίες που θα σας δώσει.

Μακριά από τους “καταστροφείς» δοντιών

Μασουλάτε μηχανικά μια τσίχλα ή ένα γλυκό. Και ένα αναψυκτικό, τι ψυχή έχει; Μήπως όμως να το ξανασκεφτείτε καλύτερα; Λάθος: Υπάρχουν “αθώες» φαινομενικά τροφές που όμως καταστρέφουν τα δόντια και τα ούλα με τα οξέα που εμπεριέχουν. Ανάμεσά τους είναι ορισμένες τσίχλες και γλυκά καθώς και τα αναψυκτικά που μπορεί να βλάψουν τη στοματική μας υγιεινή. Και καθώς είναι αδύνατον να σταματήσετε να καταναλώνετε τα προϊόντα αυτά, ένα μικρό “τρικ» που συνιστούν οι οδοντίατροι είναι αφού καταναλώσετε αυτές τις τροφές να πιείτε νερό και να το κρατήσετε στο στόμα σας για περίπου 20 δευτερόλεπτα.

Διαφήμιση
ΣΧΕΤΙΚΑ: αναψυκτικά, γλυκά, δόντια, ζάχαρη, καθαριότητα, νερό, προϊόντα