Υγεία

Τα δύο χρώματα που μας ηρεμούν και καταπολεμούν το στρες

Featured Image for Τα δύο χρώματα που μας ηρεμούν και καταπολεμούν το στρες

Ανακαλύψτε τα χρώματα που καταπολεμούν τον εκνευρισμό και την κακή διάθεση και εκείνα που διεγείρουν το νευρικό σύστημα

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα χρώματα επηρεάζουν τόσο τη διάθεση όσο και τη συμπεριφορά μας. Μπορούν να βελτιώσουν την ψυχολογία και να μας κάνουν να νιώσουμε πιο χαρούμενοι αν είμαστε θλιμμένοι ή πιο ήρεμοι αν είμαστε εκνευρισμένοι.

Όσον αφορά τη διάθεση, υπάρχουν τέσσερα κύρια χρώματα που βάσει ερευνών φαίνεται να παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Το κόκκινο συμβολίζει τη δύναμη και την ισχύ και μπορεί να προκαλεί εκνευρισμό.

Από την άλλη το κίτρινο συνδέεται με την ευτυχία, την ελπίδα και την αισιοδοξία. Ως θερμά χρώματα, τόσο το κόκκινο, όσο και το κίτρινο, θεωρείται πως αυξάνουν την διέγερση.

Το πράσινο είναι ένα χρώμα όπου φέρνει ηρεμία και προκαλεί αρμονία.

Διαφήμιση

Το μπλε είναι το χρώμα της διάνοιας και επιπλέον είναι χαλαρωτικό καθώς μπορεί να προκαλέσει μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ως “ψυχρές αποχρώσεις» τόσο το μπλε όσο και το πράσινο μπορούν να φέρνουν ηρεμία.

Περισσότερες έρευνες έχουν βρει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με περισσότερους χώρους πρασίνου έχουν καλύτερη φυσική και ψυχική υγεία από εκείνους που ζουν σε τοπία με λιγότερο “πράσινο».

Μία Ευρωπαϊκή μελέτη εξέτασε τις επιδράσεις που έχει στους κατοίκους αστικών τοπίων η πραγματοποίηση επισκέψεων στα “πράσινα» σημεία της πόλης. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ισχυρή θετική σύνδεση, η οποία περιλαμβάνει καλύτερη ψυχική υγεία και περισσότερη ζωτικότητα.

Σε μία ακόμα μελέτη, του Πανεπιστημίου του Michigan οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από την άλλη πλευρά του κόσμου. Συνέκριναν τις επιδράσεις που είχε η θέα στον ωκεανό ή η θέα σε “πράσινο τοπίο» στους κατοίκους του Wellington της Νέας Ζηλανδίας. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι απλά κοιτώντας τον μπλε χρώμα του ωκεανού ή της θάλασσας μπορεί να παρατηρηθεί αξιοσημείωτη βελτίωση στην ψυχολογία και μείωση του άγχους. Από την άλλη η θέα προς ένα “πράσινο» περιβάλλον δεν επέφερε την ίδια χαλαρωτική επίδραση.

Μία πιθανή εξήγηση για αυτή την αποτυχία του “πράσινου» είναι πως στα δεδομένα δεν έγινε διάκριση μεταξύ των παρθένων δασών και αστικών χώρων πρασίνου όπως οι παιδικές χαρές και τα πάρκα.

Διαφήμιση
ΣΧΕΤΙΚΑ: επιστήμονες, έρευνες, ερευνητές, νευρικό σύστημα, περιβάλλον, υγεία