Το καλοκαίρι μπορεί να είναι σκληρό για τα μαλλιά, τα οποία υποφέρουν από τον ήλιο, το χλώριο στις πισίνες, το αλατόνερο και τον αέρα. Ωστόσο υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να τα προστατεύσετε.
“Η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου είναι επιβλαβής για τα μαλλιά, διότι τα ξεραίνει και κάνει τραχιά την απαλή, εξωτερική στοιβάδα τους. Αυτό έχει ως συνέπεια να αρχίσουν να ηλεκτρίζονται, ενώ διαχωρίζονται προοδευτικά τα στρώματα της κερατίνης που τα αποτελούν και αναπτύσσεται “ψαλίδα”», λέει ο καθηγητής Δημήτρης Ρηγόπουλος, διευθυντής της Β’ Πανεπιστημιακής Κλινικής Δερματικών και Αφροδίσιων Νόσων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου “Αττικόν». “Η UV προκαλεί επίσης βλάβες στο στέλεχος της τρίχας, ειδικά στα βαμμένα μαλλιά που ξεθωριάζουν και γίνονται “άγρια”. Όσον αφορά το θαλασσινό νερό, αυτό τα αφυδατώνει, ενώ το χλώριο της πισίνας μπορεί να αφαιρέσει το φυσικό προστατευτικό λίπος τους, με συνέπεια να γίνονται σκληρά, θαμπά και ξερά».
Όλ’ αυτά, όμως, δεν σημαίνουν ότι τα μαλλιά θα πέφτουν περισσότερο. “Είναι γεγονός ότι η φυσιολογική τριχόπτωση παρουσιάζει μία εποχικότητα, αλλά αυτή παρατηρείται περισσότερο το φθινόπωρο και όχι το καλοκαίρι», λέει ο καθηγητής. “Η φυσιολογική τριχόπτωση οφείλεται στο ότι οι τρίχες μας δεν βρίσκονται όλες στην ίδια φάση ανάπτυξης, αλλά καθημερινά κάποιες αναγεννώνται και άλλες πεθαίνουν».
Στην πραγματικότητα, οι φάσεις ανάπτυξης της τρίχας είναι τρεις:
* Αναγενής. Είναι η φάση της ανάπτυξης και διαρκεί από 3 έως 5 χρόνια
* Καταγενής: Είναι η φάση της εξασθένησης της τρίχας και της “προετοιμασίας» για την πτώση της. Διαρκεί περίπου 1 έως 2 εβδομάδες.
* Τελογενής: Η φάση της πτώσης της τρίχας. Διαρκεί περίπου 2-4 μήνες. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πεθαίνει ο θύλακας της τρίχας, από τον οποίο θα αναγεννηθεί έπειτα από λίγο καιρό. Η αναγέννηση μπορεί να γίνει έως 20 φορές, αλλά όχι συνεχόμενα.
Τα παραπάνω πρακτικά σημαίνουν ότι “το να χάνει κάποιος έως 100 τρίχες την ημέρα είναι φυσιολογικό, γιατί τελείωσε απλώς ο κύκλος ζωής του στελέχους της τρίχας και από τον θύλακο θα βγει μία νέα. Αυτό, λοιπόν, που πρέπει να ελέγχουμε δεν είναι οι τρίχες που πέφτουν, αλλά πόσες απομένουν στο κεφάλι. Αν η πυκνότητα των μαλλιών διατηρείται σταθερή, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν, όμως, αρχίσουμε να βλέπουμε αραιώσεις στο τριχωτό, πρέπει να συμβουλευθούμε έναν δερματολόγο», προσθέτει ο κ. Ρηγόπουλος.
Τι να κάνετε
Για να προστατεύσετε τα μαλλιά σας από τις καλοκαιρινές κακοτοπιές, ο κ. Ρηγόπουλος έχει μερικές χρήσιμες συμβουλές:
* Κουρευτείτε. Ιδανικά πριν φύγετε για τις διακοπές, ώστε να απαλλαγείτε από την “ψαλίδα» και τις ταλαιπωρημένες άκρες και να δυναμώσετε τους θυλάκους των τριχών, που καταπονούνται ειδικά όταν τα μαλλιά είναι μακριά.
* Προστατεύστε τα μαλλιά από το νερό. Όταν κολυμπάτε σε πισίνα με χλωριωμένο νερό, φροντίστε να βρέξετε καλά τα μαλλιά σας με γλυκό νερό και να φορέσετε ειδικό, σφικτό σκουφάκι πριν από την πρώτη βουτιά. Μετά το κολύμπι (στην πισίνα ή στη θάλασσα), να ξεβγάζετε καλά τα μαλλιά σας με γλυκό νερό και να τα τυλίγετε με πετσέτα ή μαντήλι για να στεγνώνουν με αργό ρυθμό και όχι απότομα, ειδάλλως να τα ψεκάζετε με γλυκό νερό έως ότου στεγνώσουν.
* Να λούζεστε καθημερινά. Στο τέλος κάθε μέρας πρέπει να λούζεστε, χρησιμοποιώντας ήπια, ενυδατικά σαμπουάν κατάλληλα για καθημερινή χρήση. Προσeξτε όμως να σαπουνίζετε μόνο τα μαλλιά που είναι κοντά στο δέρμα του κρανίου και όχι το στέλεχος των τριχών. Μετά από κάθε λούσιμο να χρησιμοποιείτε conditioner, ειδικά αν έχετε μακριά μαλλιά, ενώ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα (συχνότερα, αν κολυμπάτε πολλές φορές κάθε μέρα ή επί πολλές ώρες) πρέπει να κάνετε μάσκα την οποία θα αφήνετε αρκετά λεπτά στα μαλλιά σας. Και μην σας ανησυχεί η τριχόπτωση: είναι μεγάλος μύθος ότι το καθημερινό λούσιμο ευνοεί την απώλεια μαλλιών.
* Μην χτενίζετε τα μαλλιά όταν είναι βρεγμένα. Υπάρχει κίνδυνος να τα “σπάσετε». Αν θέλετε οπωσδήποτε να τα φτιάξετε κάπως, χρησιμοποιήσετε απαλά μια “πιρούνα» για τα πιο επιφανειακή.
* Μην στεγνώνετε τα μαλλιά με μηχανικά μέσα. Ιδανικά, δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείτε ούτε το χειμώνα “πιστολάκι», “σίδερα» και τα υπόλοιπα θερμαινόμενα μέσα, γιατί ο ζεστός αέρας ξεραίνει τα μαλλιά και ευνοεί την ψαλίδα. Για να στεγνώσουν φυσικά και σταδιακά, να τα τυλίγετε σε πετσέτα.
* Μην πιάνετε σφικτά τα μαλλιά. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί, το σφίξιμο των μαλλιών δεν σπάει τις τρίχες, αλλά μπορεί να καταπονήσει τους θυλάκους των τριχών από την έλξη των μαλλιών. Αν, εξάλλου, κάνετε συχνά σφικτή “αλογοουρά», μπορεί να παρουσιάσετε μια μορφή τριχόπτωσης που λέγεται αλωπεκία εξ έλξεως, κατά την οποία αραιώνουν τα μαλλιά γύρω από το μέτωπο.
* Να φοράτε καπέλο. Προστατεύει τα μαλλιά αλλά και το δέρμα του κρανίου από την UV, επομένως δρα προστατευτικά. Καλό είναι επίσης να χρησιμοποιείτε και για τα μαλλιά σας προϊόντα με αντηλιακά φίλτρα που τα προστατεύουν από την UV και από το ξεθώριασμα.
Ρεπορτάζ: Ρούλα Τσουλέα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ήλιος: Συμβουλές για δέρμα χωρίς ρυτίδες και εγκαύματα
Άλλο το μελάνωμα στα νύχια κι άλλο στο δέρμα
Νύχια: Φροντίδα και προβλήματα το καλοκαίρι
Via: Πηγή