Στα αρχαία χρόνια, τη λεβάντα τη χρησιμοποιούσαν κυρίως σε εντριβές, σε περιπτώσεις δερματικών παθήσεων, ενώ οι Ρωμαίοι την πρόσθεταν στο νερό του μπάνιου.
Οι ανθισμένες κορυφές παράγουν ένα άχρωμο αιθέριο έλαιο, πολύ αρωματικό, που περιέχει οξική λιναλίνη και μια υδροξυκουμαρίνη, την ερνιαρίνη. Ακόμα, περιέχουν ρητίνη, τανίνη και μια πικρή ουσία.
Θεραπευτικές Ιδιότητες
Η λεβάντα και το έλαιό της θεωρούνται από τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα για εγκαύματα και τσιμπήματα.
Έχει εξαιρετικά αντιμικροβιακή δράση, εξουδετερώνει τον στρεπτόκοκκο και τον πνευμονιόκοκκο, ενώ είναι αποτελεσματική κατά της διφθερίτιδας και του τύφου.
Η λεβάντα είναι τονωτική και σπασμολυτική, τόσο με τη μυρωδιά της όσο και με εντριβή (spir. lavandulae), κατά του άτακτου βήχα, του άσθματος, του κοκκίτη, της γρίπης, της λαρυγγίτιδας.
Είναι ακόμα δυναμωτική, διουρητική και ηρεμιστική ή ελαφρά υπνωτική σε μεγαλύτερες δόσεις.
Επιπλέον, είναι κατά των πονοκεφάλων, στερεώνει τα ούλα, επουλώνει τις πληγές, καταπραΰνει το νευρικό στομάχι και θεωρείται φυτό κατά της ασφυξίας και της αδυναμίας των νεύρων.
Τέλος, χρησιμοποιείται κατά του τυμπανισμού και της διάρροιας.
Εφαρμογές
Σε εσωτερική χρήση που γίνεται σπάνια, η λεβάντα είναι αντιφυσητική, χωνευτική, διουρητική και καταπραϋντική.
Γενικά, ένας απλός τρόπος χρησιμοποίησης του φυτού είναι το έγχυμα των ανθέων του, που είναι διουρητικό και καταπραΰνει τους πόνους των δοντιών. Έγχυμα της λεβάντας (4-8 γρ. προς 1 λίτρο νερό) τονώνει το νευρικό σύστημα, ενώ, για εξωτερική χρήση, η παρασκευή είναι 15-30 γρ. προς 1 λίτρο νερό).
Στην ομοιοπαθητική χρησιμοποιούν ένα βάμμα που βγάζουν από τα φρέσκα άνθη, ενώ τα ξερά άνθη χρησιμοποιούνται για το αρωμάτισμα των ασπρόρουχων, καθώς και για την απομάκρυνση των εντόμων από τα συρτάρια και τα ντουλάπια.
Παρασιτοκτόνο είναι, εξάλλου, και το αιθέριο έλαιο της λεβάντας, το οποίο παίρνουμε με απόσταξη και χρησιμοποιείται κυρίως στην αρωματοποιϊα και στην παρασκευή καλλυντικών, αλλά και θεραπευτικά (5-10 σταγόνες σε ποτό ή πάνω σε ζάχαρη, 1-2 φορές τη μέρα).
Μασάζ με λάδι λεβάντας ανακουφίζει από μυϊκούς, νευραλγικούς και ρευματικούς πόνους.
Ακόμα, φαρμακευτικά, παρασκευάζεται αποσταγμένο νερό λεβάντας, καθώς και άλλα σκευάσματα.
Απόσταγμα του φυτού, τέλος, σε εξωτερική χρήση, είναι κατά του πονοκεφάλου, καθώς και για τους μώλωπες και τα πρηξίματα.
*Αυτό το άρθρο έχει μόνο πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν έχει σκοπό την παροχή ιατρικής συμβουλής.
Το truelife.gr δεν ευθύνεται για οποιεσδήποτε πιθανές συνέπειες από οποιαδήποτε θεραπεία, άσκηση, διατροφή, εφαρμογή φαρμάκων ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια ενέργεια που προκύπτει από την ανάγνωση ή την παρακολούθηση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό το άρθρο. Πριν από την εφαρμογή οποιασδήποτε θεραπείας, παρακαλείστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή άλλον φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας.
Επιμέλεια Κειμένου: Marva @Truelife.gr
…..Best of Network….
Via: Πηγή