Η παρουσία της γάτας είναι σημαντική για τη ψυχολογία της οικογένειας.
Στην αρχαία Αίγυπτο λατρεύονταν ως θεότητες ενώ στο Μεσαίωνα προστάτευαν τα σπίτια από τα τρωκτικά-φορείς της πανώλης.
Ωστόσο πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι συνήθειές τους δεν είναι τόσο “αθώες» και χαριτωμένες όσο δείχνουν.
Σύμφωνα με νέες έρευνες, λοιπόν, ένα παράσιτο που συναντάται συνήθως στα κόπρανα των γατιών μπορεί να προκαλέσει τη νόσο του Αλτσχάιμερ, του Πάρκινσον και ακόμη και του καρκίνου.
Το Toxoplasma gondii, σύμφωνα πάντα με έρευνα, το οποίο μεταφέρεται από το 30% των γατιών και υπάρχει στα κόπρανα τους, μπορεί να τροποποιήσει περισσότερα από 1.000 γονίδια που σχετίζονται με τον καρκίνο.
Μόλις μολυνθεί ένας άνθρωπος, οι πρωτεΐνες από το παράσιτο μπορεί επίσης να μεταβάλουν και να επηρεάσουν την “επικοινωνία» μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου, να αναπτύξει τη νόσο του Αλτσχάιμερ, του Πάρκινσον και την επιληψία.
Μέχρι σήμερα, μόνο οι έγκυοι γυναίκες ενημερώνονται για την αποφυγή των περιττωμάτων της γάτας, καθώς το παράσιτο αυτό, όπως είναι γνωστό, μπορεί να προκαλέσει αποβολές και “βλάβες» στην ανάπτυξη του εμβρύου, ιδιαίτερα στον εγκέφαλο και τα μάτια τους.
Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι σχετικά ήπια και στη χειρότερη περίπτωση θυμίζουν σημάδια μιας συνηθισμένης γρίπης.
Ο Dr. Dennis Steindler από το πανεπιστήμιο Tufts της Μασαχουσέτης, δήλωσε: “Η μελέτη αυτή είναι ένας μετασχηματιστής παραδειγμάτων».
Ερευνητές από όλο τον κόσμο ανέλυσαν δεδομένα από μια μελέτη που παρακολούθησε 246 βρέφη με νόσο που σχετίζεται με το Toxoplasma gondii, από το 1981.
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν μια σύνδεση μεταξύ του παρασίτου και σχεδόν 1.200 ανθρώπινων γονιδίων που σχετίζονταν με τον καρκίνο.
Μικροποσότητες πρωτεΐνης που βρέθηκαν σε παιδιά με σοβαρές μορφές της νόσου, έδειξαν ότι μπορεί να συνδέονται, επίσης, με τη νόσο Alzheimer, Parkinson αλλά και την επιληψία.