Υγεία

Θολή όραση: Πιθανές αιτίες – Πότε πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό!!!

Featured Image for Θολή όραση: Πιθανές αιτίες – Πότε πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό!!!

Εξίσου σύνηθες είναι να έχουμε την αίσθηση ότι η όραση θολώνει όταν ανεβαίνουν οι βαθμοί της μυωπίας, του αστιγματισμού ή της πρεσβυωπίας και επομένως πρέπει να αλλάξουμε γυαλιά ή φακούς επαφής.

Αν στην περίπτωσή σας δεν ισχύει τίποτε από αυτά, για τη θολή όραση μπορεί να ευθύνεται κάποιο από τα παρακάτω.

1. Επιπεφυκίτιδα

Η επιπεφυκίτιδα μπορεί να προκληθεί από κάποιο ιό ή βακτήριο και συχνά υποχωρεί από μόνη της μέσα σε διάστημα μίας με δύο εβδομάδων. Στην αντιμετώπιση των ενοχλήσεων βοηθούν οι δροσερές κομπρέσες για την καταπολέμηση της φαγούρας, οι ζεστές κομπρέσες για την καταπολέμηση του πρηξίματος και οι σταγόνες για τα μάτια για την καταπολέμηση του ερεθισμού. Αν τα συμπτώματα είναι σοβαρά, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ειδική αντι-ιική ή αντιβιοτική αγωγή.

2. Ερπητική κερατίτιδα

Πρόκειται για μια λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό του έρπη και μπορεί να συμβεί όταν κάποιος ακουμπήσει μια πληγή στα χείλη του (επιχείλιος έρπης) και στη συνέχεια αγγίξει τα μάτια του. Η αντιμετώπιση της κερατίτιδας εξαρτάται από τη σοβαρότητά της.

3. Καταρράκτης

Ο καταρράκτης είναι μια πολύ συχνή πάθηση της τρίτης ηλικίας που αναπτύσσεται με πολύ αργό ρυθμό σε βάθος πολλών ετών. Η θόλωση της όρασης είναι το πλέον χαρακτηριστικό σύμπτωμα, αφού ο καταρράκτης δεν προκαλεί πόνο ή άλλες ενοχλήσεις. Η καταρράκτης μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τη χειρουργική επέμβαση.

4. Γλαύκωμα

Και το γλαύκωμα αποτελεί ηλικιακή οφθαλμολογική πάθηση και οφείλεται σε βλάβη του οπτικού νεύρου του ματιού. Όπως και ο καταρράκτης, εξελίσσεται αργά και η απώλεια της όρασης συμβαίνει σε βάθος αρκετών δεκαετιών. Η αντιμετώπιση του γλαυκώματος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συνταγογραφούμενα φάρμακα, θεραπείες λέιζερ ή και χειρουργική επέμβαση.

5. Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας εμφανίζεται κυρίως σε άτομα άνω των 60 ετών. Η συγκεκριμένη πάθηση χαρακτηρίζεται από την απώλεια της κεντρικής όρασης, επομένως αποτελεί εμπόδιο σε καθημερινές δραστηριότητες όπως η οδήγηση και το διάβασμα. Δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Βασικά μέτρα πρόληψης της πάθησης είναι η τακτική σωματική άσκηση, ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, η αποχή από το κάπνισμα και η υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει πολλά λαχανικά και ψάρι.

6. Ανεβασμένο σάκχαρο

Ο αρρύθμιστος διαβήτης μπορεί να προκαλέσει θόλωση της όρασης ακόμη και σε αρχικό στάδιο, πριν παρατηρηθούν οι σοβαρές βλάβες της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας στα μάτια. Το υψηλό σάκχαρο μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα (πρήξιμο) των οφθαλμών, προκαλώντας τη θολή όραση.

Διαφήμιση

7. Υπέρταση

Η υπέρταση ευθύνεται για την πλειοψηφία των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων, έχει όμως αρνητικές επιπτώσεις και στην όραση. Μια σχεδόν άγνωστη επιπλοκή της υπέρτασης είναι η λεγόμενη απόφραξη της αμφιβληστροειδικής φλέβας, κατάσταση γνωστή και ως “οφθαλμικό εγκεφαλικό». Οι ασθενείς δεν νιώθουν πόνο και η θόλωση της όρασης συμβαίνει συνήθως μόνο στο ένα μάτι. Η απόφραξη της αμφιβληστροειδικής φλέβας επιβάλλει την άμεση χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής ώστε να σωθεί η όραση.

Πότε να επισκεφτείτε γιατρό

Η τακτική επίσκεψη στον οφθαλμίατρο μπορεί να σας γλιτώσει από τη θολή όραση, για παράδειγμα σε περίπτωση αύξησης της μυωπίας ή της πρεσβυωπίας, ενώ η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής

(π.χ. αποφυγή επαφής των χεριών με τα μάτια) είναι ένα ακόμη απαραίτητο μέτρο πρόληψης.

Η επίσκεψη στον ειδικό σε περίπτωση θόλωσης της όρασης είναι επιβεβλημένη όταν:

– Συμβαίνει ξαφνικά και δεν υποχωρεί με το βλεφάρισμα,

– Συνοδεύεται από πόνο στα μάτια,

– Συνοδεύεται από απώλεια της όρασης σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του οπτικού πεδίου.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr , health.com

Via: Πηγή

Διαφήμιση
ΣΧΕΤΙΚΑ: αντιμετώπιση, διατροφή, θεραπεία, θεραπείες, κάπνισμα, λαχανικά, υγιεινή διατροφή, φάρμακα