Τι ώρα καίμε το περισσότερο λίπος;

Τι ώρα καίμε το περισσότερο λίπος;

Το πρωί όταν η νοκτουρνίνη υπερεκφράζεται ωθεί το σώμα να παράγει περισσότερη ενέργεια και έτσι να κάνει περισσότερες καύσεις

Η νοκτουρνίνη ή εσπερίνη (HESP ή NOC) είναι μια κιρκάδια ρυθμιζόμενη αποαδενυλάση (ένζυμο) με μέγιστη έκφραση τις βραδινές ώρες, που διαμεσολαβεί στον μεταβολισμό του λίπους και την δαπάνη ενέργειας από το σώμα μας. Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Princeton έρχεται να ανατρέψει όλα όσα γνώριζαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα για τον ρόλο της.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο Nature Communications, οι ερευνητές με επικεφαλής τον Alexei Korennykh, καθηγητή Μοριακής Βιολογίας στο Princeton, ανακάλυψαν ότι υπάρχει μια μοριακή σχέση μεταξύ της ημερήσιας διακύμανσης της νοκτουρνίνης και του ρόλου της στην δαπάνη ενέργειας από το σώμα.

“Η διαπίστωση του τρόπου λειτουργίας της νοκτουρνίνης θα μας βοηθήσει να αποκτήσουμε νέα οπτική για τον ύπνο, το οξειδωτικό στρες και τον μεταβολισμό και τελικά θα μας βοηθήσει να κάνουμε ένα βήμα πιο κοντά στην εύστοχη αντιμετώπιση των μεταβολικών νοσημάτων», εξηγεί ο Alexei Korennykh.

Διαφήμιση

Όπως προαναφέρθηκε η νοκτουρνίνη είναι μέρος του κιρκαδιανού ρυθμού, του βιολογικού ρολογιού του σώματος, που λειτουργεί τροποποιώντας τον μεταβολισμό και τη συμπεριφορά των ζώντων οργανισμών ώστε να ταιριάζουν στις ανάγκες του σώματος σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Για παράδειγμα, τα επίπεδα της νοκτουρνίνης κορυφώνονται όταν ξυπνάμε το πρωί. Επίσης, είναι καίριος ρυθμιστής του μεταβολισμού. Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι εκείνα που είχαν τροποποιηθεί γενετικά να μην έχουν το ένζυμο παρήγαγαν λιγότερη ινσουλίνη και έτσι ήταν προστατευμένα από την λιπώδη ηπατοπάθεια, ενώ ήταν λιγότερο επιρρεπή στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Οι ερευνητές λαμβανομένων υπόψη όλων των παραπάνω καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η νοκτουρνίνη είναι το πρώτο γνωστό ένζυμο που έχει αυτή την επίδραση στα μόρια NADP+ και NADPH εντός των μιτοχονδρίων.

Η αφαίρεση των φωσφορικών αλάτων από τα μόρια NADP+ και NADPH παράγει δύο διαφορετικά αλλά εξίσου σημαντικά μόρια, τα NAD+ και NADH, τα οποία είναι σημαντικά για την λειτουργία των μεταβολικών ενζύμων που παράγουν ενέργεια αποδομώντας βιομόρια, όπως η γλυκόζη. Έτσι, το πρωί όταν η νοκτουρνίνη υπερεκφράζεται ωθεί το σώμα να παράγει περισσότερη ενέργεια παρέχοντάς του περισσότερα NAD+ και NADH.

Διαφήμιση

ΣΧΕΤΙΚΑ: αντιμετώπιση, ενέργεια, επιστήμονες, ερευνητές, ινσουλίνη, σώμα
Διαφήμιση