Τις ημέρες των εορτών το αλκοόλ ρέει άφθονο και αναπόφευκτα ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις δυσάρεστες επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης, όπως ο πονοκέφαλος και η ναυτία.
Τη διαφορά μπορεί να κάνει όμως η διατροφή, αφού τρώγοντας σωστά μερικές ώρες πριν πιούμε είναι δυνατό να περιορίσουμε σε μεγάλο βαθμό τη “ζημιά» που κάνει το αλκοόλ στο σώμα μας.
Παρακάτω θα δείτε τι είναι καλό να φάτε και τι να αποφύγετε πριν καταναλώσετε αλκοόλ.
Πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά: Ναι
Το γεύμα που προηγείται της κατανάλωσης αλκοόλ επηρεάζει το πόσο γρήγορα θα απορροφηθεί το αλκοόλ. Όσο πιο μεγάλο είναι το γεύμα τόσο πιο αργή θα είναι η απορρόφηση και τόσο περισσότερο θα καθυστερήσει το αίσθημα της μέθης. Οι ειδικοί συνιστούν το γεύμα να περιλαμβάνει κυρίως πρωτεΐνες και λιπαρά παρά υδατάνθρακες.
Φρούτα και λαχανικά: Ναι
Τα λαχανικά έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό κι έτσι βοηθούν να παραμείνει ο οργανισμός ενυδατωμένος και κατ’ επέκταση να μειωθεί η επίδραση του αλκοόλ.
Νερό: Ναι
Ακόμη κι αν καταναλώσετε αρκετά φρούτα και λαχανικά, η κατανάλωση νερού είναι απαραίτητη συνδυαστικά με το αλκοόλ. Σε γενικές γραμμές, καλό είναι για κάθε ποτό που πίνετε να πίνετε και ένα ποτήρι νερό. Εναλλακτικά, προσθέστε στο ποτό σας πολλά παγάκια. Ο πιο απλός “δείκτης αξιολόγησης» των επιπέδων ενυδάτωσης του οργανισμού είναι το χρώμα των ούρων. Αν έχουν πολύ ανοιχτό κίτρινο χρώμα, τότε ο οργανισμός είναι επαρκώς ενυδατωμένος.
Σοκολάτα, ντομάτα, μπαχαρικά: Όχι
Στα άτομα με ευαίσθητο στομάχι και ιδιαίτερα σε όσους είναι επιρρεπείς στις καούρες, η σοκολάτα, η ντομάτα και τα μπαχαρικά προκαλούν συχνά κρίση, η οποία μάλιστα επιδεινώνεται από το αλκοόλ. Αντίστοιχη επίδραση έχουν επίσης τα τηγανητά και τα ανθρακούχα αναψυκτικά.
Αλμυρά φαγητά: Όχι
Το αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών και φούσκωμα κι έτσι μας αποτρέπει να πιούμε το νερό που χρειάζεται για να αντισταθμίσουμε το αλκοόλ.
Καφεΐνη: Όχι
Η καφεΐνη και το αλκοόλ είναι κακός συνδυασμός. Η καφεΐνη δίνει μια αίσθηση –ή και ψευδαίσθηση– ενεργητικότητας, με αποτέλεσμα να μην αισθανόμαστε την πραγματική επίδραση του αλκοόλ. Όταν η επίδραση της καφεΐνης εξασθενήσει, η κατάσταση μπορεί να γίνει επικίνδυνη (π.χ. ύπνος στο τιμόνι, πτώσεις και τραυματισμοί). Αυτός είναι και ο λόγος που δεν πρέπει να συνδυάζετε το αλκοόλ με τα ενεργειακά ποτά, τα περισσότερα από τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης.
Πηγή: health.com
Via: Πηγή