Οι πνευματικές μας επιδόσεις επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, όπως η διάρκεια του ύπνου μας, το στρες που μπορεί να αντιμετωπίζουμε ή ακόμη και η γενικότερη κατάσταση της υγείας μας.
Δύο από τις συχνότερες αιτίες είναι η κακή διατροφή και οι ελλείψεις θρεπτικών συστατικών που αυτή προκαλεί.
Αν τελευταία βλέπεις τις πνευματικές σου δυνάμεις να σε εγκαταλείπουν, ξεχνάς συχνά και δεν μπορείς να αποδώσεις στη δουλειά σου, δες τι μπορεί να φταίει στη διατροφή σου και πώς μπορείς να το αλλάξεις.
Κακή διατροφή
Το πρόβλημα: Ο εγκέφαλος δουλεύει σκληρά 24 ώρες το 24ωρο ακόμη κι όταν κοιμόμαστε. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται συνεχώς “καύσιμο», δηλαδή ενέργεια από τη διατροφή. Το “καύσιμο» αυτό πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ποιοτικό ώστε οι επιδόσεις σου να είναι αντίστοιχα ικανοποιητικές.
Θρεπτικές τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά είναι ωφέλιμες και προστατεύουν από το λεγόμενο οξειδωτικό στρες –το οποίο προκαλεί βλάβες στα κύτταρα. Από την άλλη, ιδιαίτερα αρνητική είναι η επιβάρυνση από τη ζάχαρη και τους λοιπούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες (π.χ. λευκό ψωμί, λευκά ζυμαρικά).
Η λύση: Μια “αντιφλεγμονώδης» διατροφή μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση και να σου χαρίσει την πνευματική διαύγεια που επιθυμείς. Απόφυγε τους “κακούς» λευκούς υδατάνθρακες και τα κακής ποιότητας επεξεργασμένα τρόφιμα γενικώς και προτίμησε αγνά φρέσκα προϊόντα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και το ψάρι. Τροφές ιδιαίτερα πλούσιες σε αντιοξειδωτικά είναι τα μούρα, η μαύρη σοκολάτα και η αγκινάρα.
Διατροφικές ελλείψεις
Το πρόβλημα: Ιδιαίτερη σημασία για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος έχουν οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β –Β1 (θειαμίνη), Β3 (νιασίνη), Β6, Β9 (φυλλικό οξύ) και Β12. Η έλλειψή τους οδηγεί συχνά στη σύγχυση και στα προβλήματα μνήμης.
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι φλεγμονές ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την έκπτωση των πνευματικών σου επιδόσεων. Ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση έχει η βιταμίνη C, η οποία μάλιστα “συνεργάζεται» με τις βιταμίνες Β για την παραγωγή χημικών ουσιών που διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων.
Η λύση: Δες εδώ αναλυτικά σε ποιες τροφές θα βρεις καθεμιά από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τη βιταμίνη C θα τη βρεις σε σημαντική ποσότητα στα εσπεριδοειδή, στο μπρόκολο, στις πιπεριές, στα λαχανάκια Βρυξελλών και στο ακτινίδιο.
Πηγή: Mail Online
Δες κι αυτό:
Via: Πηγή