Υγεία

Τι πρέπει να τρως για να πεις οριστικό «γεια» σε ακμή, ρυτίδες, κηλίδες!

Featured Image for Τι πρέπει να τρως για να πεις οριστικό «γεια» σε ακμή, ρυτίδες, κηλίδες!

Όλες αγαπάμε τον ήλιο, το χρώμα που δίνει στο σώμα και το πρόσωπό μας. Όμως, στο τέλος της ημέρας, όλες γκρινιάζουμε για τη θαμπάδα που αφήνει στο δέρμα το χάδι του, για το πόσο ταλαιπωρημένο φαίνεται το πρόσωπό μας, ακόμη κι αν περάσαμε καλά, για εκείνες τις ρυτιδούλες που τώρα φαίνονται πιο έντονες και πιο επιθετικές με το σχήμα και την υφή του προσώπου μας!

Οι κρέμες ημέρας και νυκτός, ΟΚ, είναι σύμμαχοι σε αυτή τη μάχη –όχι μόνο με τον ήλιο, αλλά και με τη ρύπανση της πόλης και ίσως και την κακή ψυχολογία μας–, αλλά υπάρχουν και πιο αποτελεσματικές και μακροχρόνιες λύσεις για σούπερ λαμπερό δέρμα. Οι οποίες, μάλιστα, βρίσκονται στο πιάτο ή στο ποτήρι μας και ενδεχομένως το αγνοούμε.

Ας δούμε μαζί κάποια από τα σούπερ τρόφιμα που μπορούν να προσφέρουν πολλά στο πρόσωπο, αλλά και το σώμα μας.

1. Ουβικινόνη

Τι είναι αυτό; Σίγουρα το έχεις ξανακούσει, αλλά με την πιο εμπορική ονομασία του, η οποία είναι συνένζυμο Q10. Πρόκειται αποδεδειγμένα για το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό που παράγεται από το σώμα μας, όμως η παραγωγή σταματά μετά από κάποια χρόνια, πότε λόγω ηλικίας και πότε λόγω κακής διατροφής. Είναι το συνένζυμο που προστατεύει το δέρμα και συνολικά τα κύτταρα του σώματος από τις φθορές που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Σημείωσε, δε, ότι τα χαμηλά επίπεδα αυτού του συνένζυμου ανακαλύφθηκε ότι σχετίζονται με αρκετές ασθένειες που έχουν να κάνουν με το γήρας. Η τοπική χρήση του –μέσω κρεμών και ορών– λειαίνει τις ρυτίδες, ενώ στα τρόφιμα το βρίσκεις σε ψάρια, όπως ο σολομός, η σαρδέλα, η πέστροφα, το σκουμπρίκ.ά. Σε κρεατικά, πλούσιο βρίσκεται στο μοσχαρίσιο και χοιρινό συκώτι, αλλά και στο κρέας που προέρχεται από αυτά. Πλούσια πηγή της ουβικινόνης είναι το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και τα αυγά τους, ενώ καρότο, σπανάκι, γλυκοπατάτα, μπρόκολο, κουνουπίδι, σκόρδο και αρακάς είναι κάποια από τα λαχανικά που κάνουν το δέρμα σου να λάμπει, ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Από φρούτα, μπορείς να επιλέξεις πορτοκάλια, φράουλες και αβοκάντο, ενώ ελαιόλαδο, σογιέλαιο και ηλιέλαιο είναι επίσης σύμμαχοί σου στην επιχείρηση “λαμπερό δέρμα».

2. Βιταμίνη Α

Αν παραπάνω μιλούσαμε για συμμάχους, αυτή η βιταμίνη ανακαλύφθηκε ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο. Είναι κυριολεκτικά το “Α» για την υγεία του δέρματος, απαραίτητη για τη συντήρηση και ανάπλαση των ιστών του, ενώ αν διαπιστώνεις ξηροδερμία, ακμή, πρόωρες ρυτίδες ή άλλες παθήσεις του δέρματος, γνώριζε ότι ένα μεγάλο ποσοστό τους οφείλεται ακριβώς στην έλλειψη βιταμίνης Α.Πηγές πλούσιες σε αυτή τη θαυματουργή για το δέρμα σου βιταμίνη, κρύβονται στα αυγά, το γκρέιπφρουτ, τις κόκκινες πιπεριές, τα ραδίκια, το πεπόνι, το καρπούζι, τα ροδάκινα και τα βερίκοκα, αλλά και στα νεκταρίνια, καθώς και στις μαργαρίνες που είναι εμπλουτισμένες με αυτή τη βιταμίνη.

3. Βιταμίνη C

Όταν η μαμά σου σε κυνηγούσε με τις πορτοκαλάδες, ήξερε το γιατί. Είναι η βιταμίνη που κάνει καλό σε όλα, αλλά κυρίως βοηθά διπλά το δέρμα: από τη μία λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας το δέρμα σου από τις επιθετικές ακτίνες του ήλιου και από τις επιθέσεις των ελεύθερων ριζών. Από την άλλη, είναι ένας ουσιαστικός παράγοντας της αναδόμησης και της διατήρησης του κολλαγόνου και της ελαστίνης σε σταθερά επίπεδα. Πορτοκάλια, λεμόνια, φράουλες, κεράσια, σταφίδες, λάχανο, μαϊντανός και κουνουπίδι είναι όσα πρέπει να επιλέγεις για να εξασφαλίσεις όλα τα παραπάνω.

4. Βιταμίνη Ε

Άλλη μια αντιοξειδωτική βιταμίνη. Προστατεύει το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, έχει αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις στο δέρμα και ενισχύει την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων του δέρματος. Όταν εφαρμόζεται τοπικά βελτιώνει την ενυδάτωση, την απαλότητα και την ομαλότητα του δέρματος, παρέχει μέτρια φωτοπροστασία, προστατεύει από τις ραγάδες, αποτρέπει την εμφάνιση των κηλίδων του γήρατος και καθυστερεί τη γήρανση του δέρματος. Πλούσιες πηγές βιταμίνης Ε είναι οι ηλιόσποροι, το σησάμι, τα φιστίκια, τα καρύδια, το ελαιόλαδο, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, το σπανάκι, τα σπαράγγια, ο αρακάς, το καλαμπόκι και τα αυγά.

5. Ψευδάργυρος

Να ένα φυσικό φάρμακο για την επούλωση όλων των τραυμάτων του δέρματος. Ο ψευδάργυρος είναι βασικό συστατικό για τη σύνθεση του κολλαγόνου και απαραίτητος για την ομαλή λειτουργία των ενζύμων που βοηθούν στην ανάπλαση του δέρματος, κάθε φορά που “σκάει» κάποιο σπυράκι, κάνεις κάποια γρατσουνιά, συνέρχεσαι από απολέπιση προσώπου. Στις ήπιες λειτουργίες του εντάσσεται και η στυπτική του ιδιότητα, η τάση να καθαρίζει το δέρμα και να ρυθμίζει την παραγωγή σμήγματος, γι’ αυτό άλλωστε περιέχεται σε όλα τα προϊόντα καταπολέμησης της ακμής ή άλλων δερματικών προβλημάτων. Πού τον βρίσκεις; Στα θαλασσινά (στρείδια και λοιπά οστρακοειδή), στο σιτάρι, το καλαμπόκι, τα παντζάρια, σε ξηρούς καρπούς, όπως τα φιστίκια και τα καρύδια, στα ρεβίθια και το χοιρινό ή το μοσχαρίσιο κρέας, αλλά και σε ένα σχετικά υγιεινό πειρασμό, τη μαύρη σοκολάτα. Επίσης, αν αγαπάς τους ηλιόσπορους, μπορείς να τους απολαμβάνεις πιο συχνά, αφού είναι πηγή πλούσια σε ψευδάργυρο.

Διαφήμιση

6. Σελήνιο

Άλλο ένα αντιοξειδωτικό ιχνοστοιχείο με μεγάλο ρόλο στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες. Θεωρείται τεράστιο όπλο σε ό,τι αφορά την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, ενώ αυξάνει την ελαστικότητα και “μπλοκάρει» τους χρόνους γήρανσης. Πηγές πλούσιο σε σελήνιο είναι οι γαρίδες, ο αστακός, τα καβούρια, το χαβιάρι, ψάρια, όπως ο βακαλάος και οι σαρδέλες, καθώς και τα δημητριακά ολικής άλεσης, αλλά και τα μανιτάρια.

7. Λιπαρά οξέα

Αν έχεις διαπιστώσει κι εσύ ότι το δέρμα σου είναι ξηρό τις περισσότερες μέρες του χρόνου και έχει μία τάση στις εσωτερικές φλεγμονές που δημιουργούν “τυφλά» σπυράκια, ίσως είναι γιατί από το καθημερινό σου μενού λείπουν λιπαρά οξέα, τα γνωστά και ως “απαραίτητα» ή ω-6 και ω-3. Αυτά έχουν την ιδιότητα να κοντρολάρουν την παραγωγή σμήγματος, ενώ καταπολεμούν και την κυτταρίτιδα, αφού αποτρέπουν την αφυδάτωση του οργανισμού και συνεπώς των κυττάρων του δέρματος που επιτρέπουν το σχηματισμό της. Στα φαρμακεία θα βρεις επαρκή συμπληρώματα λιπαρών οξέων (πέρα από αυτά που περιέχονται στα λεγόμενα “παχιά» ψάρια), που θα σε βοηθήσουν στην προσπάθειά σου για λείο και λαμπερό δέρμα, σε όλο το σώμα.

8. Αντιοξειδωτικά

Είναι αυτά που αποτρέπουν ή επιβραδύνουν τη ζημιά που προκαλούν στον οργανισμό μας γενικά και ειδικά στα κύτταρα του δέρματος οι ελεύθερες ρίζες. Ρυτίδες, κηλίδες, σημάδια γήρανσης, θαμπάδα, επιρρεπές στην ξηρότητα και τις φθορές δέρμα είναι όσα προκαλεί ο συνδυασμός της απουσίας αντιοξειδωτικών και έκθεσης σε πηγές ελεύθερων ριζών. Τα αντιοξειδωτικά τα βρίσκεις σε όλα τα είδη τροφίμων, κυρίως όμως στα φρούτα και λαχανικά με έντονο χρώμα, στους ξηρούς καρπούς, στο πράσινο τσάι, αλλά και στη μαύρη σοκολάτα.

Επίσης, μην προσπερνάς

Τα κόκκινα σταφύλια, αφού σύμφωνα με εργαστηριακές έρευνες πρόκειται για το φρούτο- φίλτρο νεότητας, γεμάτο αντιγηραντικές ιδιότητες, πλούσιο σε φυτικές ίνες, μέχρι το τελευταίο κουκουτσάκι, που εσένα σε ενοχλεί ή σνομπάρεις. Ειδικά τα κουκουτσάκια που λέγαμε είναι γεμάτα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε, που προστατεύουν, εκτός από το δέρμα, τόσο τα αιμοφόρα αγγεία όαο και τα νευρικά κύτταρα, από τις επιθέσεις ελεύθερων ριζών. Όσο για το φλοιό του σταφυλιού, αυτός είναι από τις πλουσιότερες πηγές ρεσβερατρόλης (φλαβονοειδές) που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες ακριβώς σ’ αυτό το φλαβονοειδές βρίσκεται το μυστικό της μακροζωίας και της νεότητας.

Το καστανό ρύζι, που ρυθμίζει –όπως τα περισσότερα προϊόντα ολικής άλεσης– τη σμηγματόρροια. Ειδικά αν έχεις πρόβλημα ακμής ή εκζέματος, πρέπει να το εντάξεις στο διατροφολόγιό σου και πολύ σύντομα θα δεις εξαιρετικά αποτελέσματα.

Την ντομάτα, που μπορεί κάποιοι να τη θεωρούν παχυντική (!), όμως είναι γεμάτη λυκοπένιο. Ο λόγος για μία καροτενοειδή χρωστική ουσία που ενισχύει το δέρμα για την αντιμετώπιση της υπεριώδους ακτινοβολίας, αυξάνει το κολλαγόνο και προστατεύει αποτελεσματικά από τη φωτογήρανση. Μόνο και μόνο για την ενίσχυση των επιπέδων του κολλαγόνου που ευθύνεται για το όμορφο, νεανικό δέρμα, ειδικά στις νεαρότερες ηλικίες, οφείλεις να δώσεις μια ευκαιρία στις ζουμερές ντομάτες του καλοκαιριού που τρώγονται και σαν φρούτο.

Το κατσικίσιο γάλα, διότι το γαλακτικό οξύ από το γάλα κατσίκας είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και Ε, ενώ περιέχει καπρυλικό οξύ. Τι είναι αυτό; Ένα λιπαρό οξύ, το οποίο συμβάλλει στη διατήρηση χαμηλού pH του δέρματος, προφυλάσσοντας το έτσι από βακτήρια και μολύνσεις.

Το αγγούρι και οποιοδήποτε τρόφιμο παρουσιάζει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, καθώς κρατά ενυδατωμένο και δροσερό το δέρμα. Δεν είναι τυχαίο που οι παλιοί άπλωναν φλούδες από αγγούρι σε μάτια και μέτωπο, αφού, είτε το καταναλώνουμε, είτε το χρησιμοποιούμε σαν φυσικό δροσιστικό προσώπου, το αγγούρι χαρίζει απαλότητα και όψη υγείας, λόγω του μικρού ποσοστού διοξειδίου του πυριτίου που διαθέτει. Και τέλος,

Το νερό, που οι περισσότερες ξεχνάμε πόσο βοηθάει στη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας του οργανισμού, ενυδατώνει αποτελεσματικά χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό με θερμιδικό φορτίο και αποτελεί το ουσιαστικότερο φυσικό καλλυντικό για λαμπερό δέρμα, γεμάτο υγεία.

Via: Πηγή

Διαφήμιση
ΣΧΕΤΙΚΑ: αβοκάντο, ακμή, ακμής, αμύγδαλα, αντιμετώπιση, αντιοξειδωτική, βερίκοκα, βιταμίνες, βιταμίνη, γάλα, γαρίδες, γήρανση, γκρέιπφρουτ, δέρμα, δημητριακά, ελαιόλαδο, επιστήμονες, έρευνες, καρκίνου, καρότο