«Τιθασεύστε» τον διαβήτη σε 7 βήματα!!!

«Τιθασεύστε» τον διαβήτη σε 7 βήματα!!!

Είτε έχετε διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 είτε με προδιαβήτη, σε συνδυασμό με τις φαρμακευτικές θεραπείες που θα συστήσει ο γιατρός σας, κάνοντας μερικές απλές αλλαγές στις καθημερινές σας συνήθειες μπορείτε να θέσετε υπό έλεγχο τα επίπεδα του σακχάρου σας και να αποφύγετε δυσάρεστες επιπλοκές της πάθησης, όπως η καρδιοπάθεια, η νευρική βλάβη και οι διαταραχές της όρασης.

1. Ξεκινήστε τη γυμναστική

Στο πλαίσιο μελέτης που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα ζητήθηκε από περισσότερους από 5.000 υπέρβαρους ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 να ακολουθήσουν είτε ένα εντατικό πρόγραμμα απώλειας βάρους (περιορισμός θερμίδων σε 1.200-1.800 την ημέρα και σωματική άσκηση 175 λεπτά την εβδομάδα) είτε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και υποστήριξης. Μετά από έναν χρόνο, ποσοστό 11,5% των συμμετεχόντων της πρώτης ομάδας παρουσίασε σημαντική βελτίωση ως προς τα συμπτώματα του διαβήτη, ενώ στη δεύτερη ομάδα βελτίωση παρατηρήθηκε μόλις στο 2% των συμμετεχόντων.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Αθλητικής Ιατρικής και την Αμερικανική Διαβητολογική Ένωση, η συστηματική γυμναστική συμβάλλει στον έλεγχο της αντίστασης στην ινσουλίνη και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, για την καλύτερη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.

2. Αγαπήστε την κανέλα

Μελέτη στην επιθεώρηση Nutrition Research απέδειξε ότι η κανέλα είναι ο καλύτερος φίλος του διαβητικού, αφού όσο περισσότερη κανέλα καταναλώνει κανείς τόσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα του. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση της κανέλας είναι αυτή που βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου.

3. Περιορίστε το κόκκινο κρέας

Η υψηλή περιεκτικότητα του κόκκινου κρέατος σε σίδηρο μπορεί να μειώσει την επίδραση της ινσουλίνης ή ακόμη και να προκαλέσει βλάβες στα κύτταρα του παγκρέατος (το οποίο παράγει την ινσουλίνη), σύμφωνα με επιστήμονες από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Επίσης, η μεγάλη ποσότητα αλατιού και τα νιτρικά άλατα του επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, όπως το μπέικον και το ζαμπόν, έχουν αντίστοιχες αρνητικές επιδράσεις. Μια διατροφή με έμφαση στα φυτικά προϊόντα, η οποία παρέχει λίγα λιπαρά και αρκετές φυτικές ίνες και βιταμίνες, βοηθά στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου.

Διαφήμιση

4. Ξεκινήστε γιόγκα

Μια μικρή μελέτη που έγινε στην Ινδία υπέδειξε ότι οι διαβητικοί που κάνουν γιόγκα καταφέρνουν να διατηρήσουν τα επίπεδα του σακχάρου τους σταθερά και επιπλέον να χάσουν μερικά κιλά. Αυτή η θετική επίδραση της γιόγκα αποδίδεται στη μείωση του στρες, καθώς, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Ένωση, η ψυχολογική καταπόνηση μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σακχάρου στους διαβητικούς.

5. Δοκιμάστε τα ιχθυέλαια

Τα Ω-3 λιπαρά οξέα που υπάρχουν στα συμπληρώματα ιχθυελαίων είναι γνωστό ότι έχουν ευεργετικές επιδράσεις για την καρδιά και τον εγκέφαλο, φαίνεται όμως ότι ωφελούν και στη διαχείριση του διαβήτη. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ υποδεικνύει ότι τα ιχθυέλαια αυξάνουν τα επίπεδα αδιπονεκτίνης, μιας σημαντικής ορμόνης που εμπλέκεται στον έλεγχο του σακχάρου. Επίσης, τα ιχθυέλαια έχουν αντιφλεγμονώδη δράση κι έτσι, δεδομένου ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη συνδέεται με τις φλεγμονές, πρέπει να συστήνονται στους ασθενείς με διαβήτη.

6. Μη βγάλετε από τη ζωή σας το αλκοόλ

Σε μικρές ποσότητες –έως ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άντρες– το αλκοόλ φαίνεται πως έχει αντιδιαβητικές ιδιότητες, σύμφωνα με μελέτες. Το αλκοόλ βελτιώνει τη δράση της ινσουλίνης ώστε να ελέγχει καλύτερα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

7. Χάστε τα περιττά κιλά

Είτε με δίαιτα και γυμναστική είτε με πιο δραστικά μέσα όπως η βαριατρική χειρουργική, η απώλεια κιλών είναι απαραίτητη για τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα με διαβήτη. Όσον αφορά τις βαριατρικές επεμβάσεις συγκεκριμένα, μελέτη στην επιθεώρηση JAMA Surgery έδειξε ότι ποσοστό 40% των διαβητικών που έκαναν γαστρικό μπαϊπάς και ποσοστό 29% των διαβητικών που έβαλαν γαστρικό δακτύλιο παρουσίασαν ύφεση της πάθησής τους.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr , Reader’s Digest

Διαφήμιση

ΣΧΕΤΙΚΑ: αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, βιταμίνες, γυμναστική, γυναίκες, δίαιτα, διατροφή, επιστήμονες, ερευνητές, θεραπείες, Ινδία, ινσουλίνη, ιχθυέλαια, κανέλα, καρδιά, κρέας, προϊόντα, σακχάρου, φυτικά προϊόντα, φυτικές ίνες
Διαφήμιση