Υγεία

Τo φυσικό φάρμακο που καταπολεμά τη γρίπη

Featured Image for Τo φυσικό φάρμακο που καταπολεμά τη γρίπη

Είναι γνωστό για την παραγωγή μαρμελάδας και κρασιού, αυτό το φρούτο όμως είναι πολύτιμο και για την υγεία μας

Ο σαμπούκος, ένας μικρός αυτοφυής φυλλοβόλος θάμνος που συναντάμε συχνά σε δασώδεις περιοχές, μπορεί να είναι γνωστός για το κρασί και τη μαρμελάδα του, ωστόσο αποτελεί έναν σημαντικό σύμμαχο για τη μάχη κατά της γρίπης και αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης για ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Οι επιστήμονες Fariba Deghani, Golnoosh Torabian και Δρ. Peter Valtchev, διεξήγαγαν τη μελέτη η οποία έδειξε ότι παράγοντες του φυτού μπορούν να περιορίσουν την προσβολή από ιό της γρίπης και την εξάπλωσή του στα ανθρώπινα κύτταρα ενώ παράλληλα ενισχύει την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στον ιό.

Αν και οι αντιγριπικές ιδιότητες του σαμπούκου βρίσκονται υπό παρατήρηση εδώ και χρόνια, η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε μία συνολική εξέταση του μηχανισμού μέσω της οποίας τα φυτοχημικά μάχονται κατά της μόλυνσης από τον ιό.

“Αυτό που έδειξε η μελέτη μας είναι πως η αντιική δράση του σαμπούκου καταπολεμά τον ιό της γρίπης. Εμποδίζει τη μόλυνση στα πρώιμα στάδιά της μπλοκάροντας πρωτεΐνες που είναι υπεύθυνες τόσο για την προσκόλληση, όσο και για την είσοδο του ιού στα κύτταρα», δήλωσε η Δρ. Golnoosh Torabian.

Διαφήμιση

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν χυμό ορού από σαμπούκο, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την λοίμωξη των ασθενών από ιό της γρίπης. Τα φυτοχημικά συστατικά του φυτού φάνηκε πως ήταν αποτελεσματικά στην αναστολή της μολυσματικής δράσης των κυττάρων.

“Αυτή η παρατήρηση μας προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη και ήταν σημαντική επειδή η παρεμπόδιση του ιικού κύκλου σε διάφορα στάδια έχει και μεγαλύτερη πιθανότητα αναστολής της ιογενούς μόλυνσης», εξήγησε ο Δρ. Peter Valtchev.

“Επιπρόσθετα, εντοπίσαμε ότι ο σαμπούκος προκαλούσε την απελευθέρωση κυτοκινών, των “χημικών αγγελιοφόρων» που χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για επικοινωνία ανάμεσα στους διαφορετικούς τύπους κυττάρων ώστε να συνεργαστούν συντεταγμένα και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον εισβολέα», δήλωσε η καθηγήτρια Fariba Deghani.

Η ερευνητική ομάδα εντόπισε επίσης ότι η αντιική δραστηριότητα του σαμπούκου μπορεί να αποδοθεί στις ανθοκυανίνες που περιέχει και στις οποίες οφείλει το μοβ χρώμα του καρπού του.

Πηγή

Διαφήμιση
ΣΧΕΤΙΚΑ: ανθοκυανίνες, γρίπη, επιστήμονες, ερευνητές, κρασί, μαρμελάδα, μόλυνση, πρωτεΐνες, υγεία, φρούτο, φυσικό, φυσικό φάρμακο, φυτοχημικά