Το ΛΑΘΟΣ που Κάνουμε με τον Κουρκουμά για τις Ημικρανίες

Το ΛΑΘΟΣ που Κάνουμε με τον Κουρκουμά για τις Ημικρανίες

Γράφει ο Σπύρος

Το ΛΑΘΟΣ που Κάνουμε με τον Κουρκουμά για τις Ημικρανίες

Είναι το κουρκούμη πραγματικά ένα “φάρμακο θαύμα» για τις ημικρανίες;

Η διακεκριμένη διατροφολόγος-διατροφολόγος Vanessa Rissetto αναλύει μερικά από τα οφέλη του κουρκουμά για την υγεία. Η Rissetto είπε ότι η κουρκουμίνη, με βάση τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της, μπορεί να

είναι ευεργετική στην πρόληψη των πονοκεφάλων.

Η Δρ Lauren Green ορίζει την κουρκούμινη ως το κύριο δραστικό συστατικό του κουρκουμά, που μπορεί να ληφθεί ως προληπτικό μέτρο για ασθενείς που παθαίνουν έως 14 ημικρανίες το μήνα.

Ωστόσο, αν και υπάρχει ανάμεικτη έρευνα για το αν ο κουρκουμάς μπορεί να θεραπεύσει ημικρανίες, η κατανάλωση κουρκουμίνης φαίνεται να μπορεί να είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για την ανακούφιση των ημικρανιών.

Αυτό το μπαχαρικό, το οποίο υπήρξε βασικό σε ινδικά και νοτιοανατολικά ασιατικά γεύματα για χιλιάδες χρόνια, έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές τα τελευταία χρόνια για τα πολλά οφέλη στην υγεία, από τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων έως τον καθαρισμό του δέρματος.

Όλο και περισσότερο θεωρείται ως ένας τρόπος για την ανακούφιση από τον πονοκέφαλο, καθώς η κουρκουμίνη, το ενεργό συστατικό του κουρκουμά, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Οι ημικρανίες, που χαρακτηρίζονται από παλλόμενο πόνο, πλήττουν εκατομμύρια ανθρώπους και είναι δύσκολο να θεραπευτούν, επειδή κανείς δεν ξέρει τι τις προκαλεί.

Η διακεκριμένη διατροφολόγος Vanessa Rissetto δήλωσε στο Daily Mail ότι ο κουρκουμάς και η κουρκουμίνη έχουν τη δυνατότητα να αποτρέψουν αυτούς τους πονοκεφάλους.

“Με βάση τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, μπορεί να συναχθεί ότι ο κουρκουμάς θα μπορούσε να είναι ευεργετικός στην πρόληψη των ημικρανιών», είπε. “Αλλά θα πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες».

Διαφήμιση

Για να αποκομίσουμε οφέλη για την υγεία από την κουρκουμίνη, η Rissetto είπε ότι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταναλώνουν περίπου 400 με 600 μιλιγκράμ, ή τρία κουταλάκια του γλυκού ανά ημέρα.

Ωστόσο, μελέτες που διεξήχθησαν σχετικά με το εάν ο κουρκουμάς μπορεί να ανακουφίσει τις ημικρανίες είναι ανάμεικτες.

Μια μελέτη 2017 που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μινεσότα διαπίστωσε ότι η κουρκουμίνη έχει περιορισμένα οφέλη για την υγεία, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι δεν απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό.

Ωστόσο, μια άλλη μελέτη του 2017 που διεξήχθη από Ιρανούς ερευνητές διαπίστωσε ότι ένας συνδυασμός ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και κουρκουμίνης μείωσε την παραγωγή του παράγοντα νέκρωσης όγκων πρωτεΐνης (TNF), ο οποίος ενεργοποιεί τους νευρώνες, τη νευροφλεγμονή και τον πόνο. Οι άνθρωποι που έλαβαν αυτόν τον συνδυασμό είχαν επίσης λιγότερες επιθέσεις ημικρανίας.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η κουρκουμίνη, που περιέχεται στον κουρκουμά, θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

Η Δρ Lauren Green, γιατρός της οστεοπαθητικής και εγγεγραμμένη διαιτολόγος στο USC Keck Medicine στο Λος Άντζελες, δήλωσε στο PopSugar “Οι καλές μάρκες για την κουρκουμίνη θα σας δώσουν τη δοσολογία σε μιλιγκράμ κουρκουμίνης που αναγράφεται ειδικά στο μπουκάλι».

Γι ‘αυτό συστήνει στους ανθρώπους να αγοράζουν συμπληρώματα κουρκουμίνης σε αντίθεση με τον κουρκουμά.

Εντοπίζετε, λοιπόν, ποιά είναι η διαφορά; Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι η ουσία του κουρκουμά βρίσκεται στην κουρκουμίνη που περιέχει. Όλο το μυστικό είναι στην κουρκουμίνη. Όταν λοιπόν η Rissetto προτείνει τρία κουταλάκια του γλυκού κουρκουμίνη, εννοεί κουρκουμίνη και όχι κουρκουμά, οπότε καταλήγουμε στα συμπληρώματα που με την κουρκουμίνη, όπως απφαίνεται η δρ Green.

Η Rissetto δήλωσε ότι άλλα οφέλη για την υγεία που συνδέονται με την κουρκουμίνη περιλαμβάνουν, μια ώθηση στη λειτουργία του εγκεφάλου και χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νόσων του εγκεφάλου όπως η νόσος του Alzheimer.

Μια μελέτη του 2008 που δημοσιεύτηκε στα Annals της Ινδικής Ακαδημίας Νευρολογίας διαπίστωσε ότι η κουρκουμίνη μείωσε τις πλάκες βήτα-αμυλοειδούς, που αποτελούν το χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου Αλτσχάιμερ.

Είπε επίσης ότι έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας.

Αν και γενικά θεωρείται ένα ασφαλές προϊόν, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν ανεπιθύμητες ενέργειες αν παίρνουν μεγάλες δόσεις των συμπληρωμάτων, και αυτές μπορεί να συμπεριλάβουν τα νεφρά αν υπάρχει ήδη αυτή η προδιάθεση για την πάθηση.

Η αγορά συμπληρωμάτων κουρκουμίνης μπορεί επίσης να έχει ορισμένους κινδύνους, διότι τα συμπληρώματα δεν ρυθμίζονται από την FDA (τον αντίστοιχο ΕΟΦ), έτσι ώστε να μην μπορείτε πάντα να είστε πάντα σίγουροι αν υπάρχει στο προϊόν αυτό για το οποίο το αγοράζετε», δήλωσε η Rissetto.

Σύμφωνα με το WebMd, άτομα που έλαβαν ημερήσιες δόσεις κουρκουμίνης που υπερβαίνουν τα 1.000 μιλιγκράμ παρουσίασαν φούσκωμα και παλινδρόμηση οξέος, διάρροια και αέρια. Δόσεις των 450 mg συνδέθηκαν με πονοκέφαλο και ναυτία. Εν τω μεταξύ, ένας μικρός αριθμός ανθρώπων που πήραν 8.000 μιλιγκραμ κουρκουμίνης πέταξαν εξανθήματα.

Διαφήμιση

ΣΧΕΤΙΚΑ: αγορά, Αλτσχάιμερ, αντιφλεγμονώδη, ερευνητές, κουρκουμάς, μπαχαρικό, οργανισμό, οφέλη, πρόληψη, υγεία
Διαφήμιση