Tρόφιμα: Ποια ανακαλύφθηκαν…κατά λάθος!

Tρόφιμα: Ποια ανακαλύφθηκαν…κατά λάθος!

Το καλό φαγητό χρειάζεται συχνά προσεκτική προετοιμασία, χρονοδιάγραμμα και σχολαστική εκτέλεση. Μπορεί όμως να γίνει και εντελώς τυχαία. Ορισμένα από τα αγαπημένα μας τρόφιμα γεννήθηκαν κάτω από απρόβλεπτες συνθήκες, από αυτοσχεδιασμό ή από λάθος.

Όσοι δεν το γνωρίζετε, θα εκπλαγείτε να μάθετε πώς μερικά από τα αγαπημένα μας γνωστά τρόφιμα έχουν ανακαλυφθεί εντελώς τυχαία ή απλά από ένα λάθος.

Πατατάκια

Είναι αμφισβητήσιμο, αλλά οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο Αμερικανός μάγειρας George Crum ήταν ο εφευρέτης τους. Λέγεται ότι μια μέρα το 1853, ο Crum βαρέθηκε να του επιστρέφει ένας πελάτης τις πατάτες που του σέρβιρε παραπονούμενος ότι ήταν πολύ χοντροκομμένες και μαλακές.

Για να τον εκδικηθεί, τις έκοψε λοιπόν σε τόσο πολύ λεπτές φέτες που να μην καρφώνονται με το πιρούνι, τις τηγάνισε μέχρι να γίνουν πολύ τραγανές και τους πρόσθεσε αρκετό αλάτι. Προς έκπληξή του, ο πελάτης τις ερωτεύτηκε με τη πρώτη μπουκιά.

Μπισκότα με κομμάτια σοκολάτας

Ο μύθος λέει ότι τα συγκεκριμένα μπισκότα έγιναν για πρώτη φορά σε εστιατόριο της Μασαχουσέτης τη δεκαετία του 1930, όταν η ιδιοκτήτρια Ruth Graves Wakefield πρόσθεσε ολόκληρα κομμάτια σοκολάτας στο μείγμα της ζύμης μπισκότων που ετοίμαζε γιατί της είχε τελειώσει η λιωμένη μαγειρική σοκολάτα που συνήθως χρησιμοποιούσε.

Ήλπιζε ότι η σοκολάτα θα λιώσει στο φούρνο και θα αναμειχθεί με την υπόλοιπη ζύμη. Όμως τα κομμάτια παρέμειναν άθικτα και έτσι γεννήθηκαν τα chocolate chip cookies που όλοι αγαπάμε.

Cornflakes

Ο Δρ. John Harvey Kellogg και ο αδελφός του Will ήταν μέλη της Εκκλησίας Seventh Day Adventist Church . Προσπάθησαν να φτιάξουν ένα νέο γεύμα για τους ασθενείς που ακολουθούσαν αυστηρά χορτοφαγική δίαιτα.

Μια μέρα το 1894, ο Will έβραζε σιτάρι αλλά αποσπάστηκε η προσοχή του, το ξέχασε στη φωτιά και αυτό ξεράθηκε. Στην προσπάθειά τους να μην πετάξουν το μίγμα και να φτιάξουν μια ζύμη, κατάφεραν μόνο να φτιάξουν τις γνωστές μας νιφάδες που οι ασθενείς βρήκαν πολύ γευστικές. Αργότερα κατοχύρωσαν τη συνταγή με την ονομασία Granose. Όταν ο John ίδρυσε αργότερα την επιχείρηση Kelogg, ο αδερφός του αρνήθηκε να συμμετάσχει, μη θέλοντας να αλλάξει τη συνταγή προσθέτοντας ζάχαρη, επειδή ήταν ανθυγιεινή.

Γρανίτες

Ο 11χρονος Frank Epperson εφηύρε τη γρανίτα το 1905, όταν άφησε ένα ποτήρι με νερό και σκόνη αναψυκτικού μαζί με ένα ξύλινο αναδευτήρα, στη βεράντα του σπιτιού στο Σαν Φρανσίσκο. Την επόμενη μέρα, μετά από μια κρύα νύχτα, το αναψυκτικό είχε παγώσει.

Ο Frank έβγαλε τον αναδευτήρα και, προς έκπληξή του, βγήκε μαζί και το παγωμένο αναψυκτικό. Αρχικά, το ονόμασε το epsicle. Εννιά χρόνια αργότερα, κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τα “Popsicles”

Χωνάκια παγωτού

Πριν από το 1904, πωλούσαν το παγωτό μόνο σε κύπελλα. Κατά τη διάρκεια της γιορτής

Louis World’s Fair

στο St. Louis, ένας πωλητής παγωτού ξέμεινε από κύπελλα και έτσι δεν είχε τρόπο να πουλήσει περισσότερο παγωτό.

Η λύση βρέθηκε χάρη σε ένα διπλανό του πωλητή γλυκών, το Σύριο Ernest Hamwl που βρήκε τρόπο να διπλώνει σε χωνάκια τις γλυκιές πίτες που έφτιαχνε ώστε να συγκρατούν μέσα τους το παγωτό. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο οι πελάτες μπορούσαν να φάνε και τα δύο προϊόντα αλλά ήταν και ένας εκπληκτικός συνδυασμός.

Sandwich

Ο τέταρτος κόμης του Sandwich, μιας ιστορικής πόλης της νοτιοανατολικής Αγγλίας, ο John Montagu (1718- 1792), λέγεται ότι επινόησε το συγκεκριμένο είδος φαγητού. Ο κόμης ήταν μανιώδης χαρτοπαίκτης και συνήθιζε να τρώει λίγο χοιρομέρι και ψωμί ενώ συνέχιζε να κρατά την τράπουλα και να παίζει.

Οι συμπαίκτες του δυσανασχετούσαν γιατί λαδώνονταν τα χαρτιά κι έτσι σκέφτηκε τη λύση του sandwich. Έβαλε τους υπηρέτες του να βάζουν το κρέας μέσα σε δύο φέτες ψωμί για να τρώει χωρίς να λερώνει τα χέρια του και το σνακ έγινε αμέσως ανάρπαστο. Μέχρι σήμερα αποτελεί την πρώτη επιλογή γρήγορου φαγητού σε όλο τον κόσμο. Παρόλο που είναι μια ωραία ιστορία, το πιο πιθανό είναι ότι οι άνθρωποι έβαζαν διάφορες τροφές μέσα σε κομμάτια ψωμιού πολύ πριν τον Montagu.

Κρέπες Suzette

O Γάλλος σερβιτόρος Henri Charpentier ισχυρίστηκε ότι έφτιαξε την πρώτη Crêpe Suzette, μια κρέπα με μια καραμελωμένη αλκοολούχα σάλτσα, σε ένα εστιατόριο του Monte Carlo το 1895.

Ο Charpentier κατά λάθος έκαψε τη σάλτσα για τις κρέπες που θα σέρβιρε σε μια ομάδα επιφανών πελατών, ανάμεσα στους οποίους και το Βρετανό Πρίγκιπα της Ουαλίας, το μελλοντικό βασιλιά Edward VII. Ωστόσο, ο Πρίγκιπας τις βρήκε απολαυστικές και του ζήτησε να δώσει το όνομα της γαλλίδας που τον συνόδευε, της Suzette, στο συγκεκριμένο γλυκό.

Διαφήμιση

Σαμπάνια

Λέγεται ότι η σαμπάνια δημιουργήθηκε από ατύχημα στη δεκαετία του 1490, όταν το μεταβαλλόμενο κλίμα στην περιοχή της Champagne συντόμευσε την εποχή της καλλιέργειας των αμπελιών και προκάλεσε μια δεύτερη ζύμωση όταν η θερμοκρασία ανέβηκε την άνοιξη, κάνοντας τα πώματα των μπουκαλιών να πετάγονται.

Αυτό που κάποτε θεωρήθηκε ως καταστροφή τελικά έγινε το συνώνυμο της γιορτής.

Μπύρα

Πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε τυχαία στην Μεσοποταμία περίπου 8.000 χρόνια πριν.

Όταν οι Μεσοποτάμιοι άρχισαν να αποθηκεύουν σιτηρά για ψωμί, οι αποθηκευτικοί χώροι τους είχαν κάποιες φορές υγρασία που προκάλεσε τη ζύμωση των κόκκων των σιτηρών και δημιούργησε την πρώτη μορφή μπύρας.

Tart Tatin

Η αναποδογυρισμένη γαλλική γλυκιά μηλόπιτα tarte tatin έχει μια γοητευτική ιστορία. Η ιστορία λέει ότι δημιουργήθηκε στη δεκαετία του 1880, σε ένα ξενοδοχείο που ανήκε σε δύο αδελφές, τη Stephanie και την Caroline Tatin.

Μια μέρα που η κουρασμένη Stephanie έφτιαχνε μια μηλόπιτα, έψησε παραπάνω τα μήλα και προσπαθώντας να σώσει το επιδόρπιο, έβαλε τη ζυμαρένια βάση της τάρτας από πάνω.

Σάλτσα Worcestershire

Επινοήθηκε από τους Βρετανούς χημικούς John Wheeley Lea και William Henry Perrins τον 19ο αιώνα.

Τους είχε ζητηθεί να δημιουργήσουν μια πικάντικη σάλτσα για έναν πελάτη που του άρεσε η ινδική κουζίνα, αλλά το προϊόν που έφτιαξαν ήταν τόσο έντονο που δεν ήταν βρώσιμο. Το έβαλαν στην άκρη για μερικά χρόνια – και όταν το δοκίμασαν πάλι, έμειναν έκπληκτοι με τη νόστιμη γεύση του.

Coca Cola

Το πιο διάσημο μη αλκοολούχο ποτό ξεκίνησε ως αλκοολούχο. Επινοήθηκε από τον Δρ. John Stith Pemberton το 1885 ως τρόπος για να ηρεμήσει τους ασθενείς του.

Το ποτό γνωστό τότε ως Pemberton’s French Wine Coca, χρειάστηκε να αλλάξει το αλκοολούχο συστατικό του εξαιτίας της έναρξη της Ποταπαγόρευσης. Ενώ είχε δημιουργηθεί ως μέσο αντιμετώπισης ασθενειών όπως οι πονοκέφαλοι, η ανικανότητα και ο εθισμός στη μορφίνη, οι πρώτες πωλήσεις του εξασφάλισαν την πρώιμη δημοτικότητά του και σήμερα παραμένει το πιο δημοφιλές από τα ανθρακούχα αναψυκτικά.

Σακχαρίνη

Τυχαία ανακαλύφθηκε το 1879. Ο Constantine Fahlberg εργαζόνταν με πίσσα άνθρακα και τελειώνοντας ξέχασε να πλύνει τα χέρια του.

Όταν πήγε να φάει κάτι ανακάλυψε ότι ήταν πολύ πιο γλυκό από ότι συνήθως. Κάπως έτσι γεννήθηκε η σακχαρίνη

.

Μαγιονέζα

Η δημοφιλής σάλτσα που πλέον μπορεί να μπει παντού, φτιάχτηκε σχεδόν κατά λάθος. Ο μάγειρας του καρδινάλιου Ρισελιέ το 1756, ετοίμαζε το γεύμα ώστε να γιορτάσουν οι Γάλλοι την νίκη τους επί των Βρετανών, στην ναυμαχία της Μινόρκας.

Το γεύμα θα λάμβανε χώρα στο λιμάνι του Μαχόν και εκτός των άλλων, ο μάγειρας θα ετοίμαζε μια σάλτσα με κρέμα και αυγά.

Όταν όμως είδε ότι δεν έχει άλλη κρέμα, περισσότερο από φόβο παρά από ευσυνειδησία, πρόσθεσε λάδι στην συνταγή. Την ονόμασε Μαχονέζ, μια σάλτσα που εξελίχθηκε στην σημερινή Μαγιονέζα.

πηγη:itrofi.gr/Φωτεινή Πουρνάρα

/newsbomb.gr/

politis.com.cy

Διαφήμιση

ΣΧΕΤΙΚΑ: αλάτι, αναψυκτικά, δίαιτα, ζάχαρη, κρέας, κρέμα, κρέπα, λάδι, μήλα, μπισκότα, νερό, παγωτό, πατάτες, πίτες, προϊόντα, σάλτσα, σοκολάτα, στο φούρνο, συνταγή, τρόφιμα
Διαφήμιση