Η ονυχοφαγία είναι μια αντιαισθητική όσο και επικίνδυνη συνήθεια αρκετών κυρίως νέων ανθρώπων.
Υπολογίζεται ότι ένα στα δύο παιδιά και έφηβοι ηλικίας 10 έως 18 ετών έχουν ονυχοφαγία για κάποια χρόνια της ζωής τους.
Εκτός από τα προφανή δυσάρεστα αποτελέσματα που έχει στα νύχια και τα χέρια, η ονυχοφαγία εγκυμονεί και τους παρακάτω κινδύνους:
Μετάδοση μικροβίων
Τα νύχια είναι φορείς μικροβίων, μεταξύ τα οποίων είναι η σαλμονέλα και το e.coli. Όταν κάποιος βάλει στο στόμα του βακτήρια του εντέρου, είναι πολύ πιθανό να αρρωστήσει. Τα βακτήρια φτάνουν στο στόμα και στο στομάχι και προκαλούν γαστρεντερικές λοιμώξεις που συχνά οδηγούν στην διάρροια και σε τρομερούς πόνους στην κοιλιά.
Στα νύχια μπορεί επίσης να κρύβονται ιοί που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως η γρίπη και το κρυολόγημα.
Παρωνυχία
Η παρωνυχία είναι λοίμωξη που χαρακτηρίζεται από εισβολή βακτηρίων βαθιά στο δέρμα, μέσα από μικροσκοπικές αμυχές στα “πετσάκια» γύρω από τα νύχια. Συχνά προκαλείται από το επικίνδυνο βακτήριο χρυσίζων σταφυλόκοκκος και προκαλεί πύον, κοκκίνισμα και “πρήξιμο» στο δέρμα των νυχιών και συχνά απαιτεί χειρουργική αντιμετώπιση και θεραπεία με αντιβιοτικά ή αντιμυκητιακά φάρμακα.
Μυρμηγκιές
Προκαλούνται από ορισμένα στελέχη του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (του γνωστού HPV), όταν αυτά εισβάλλουν στο δέρμα από κάποια μεγάλη σχισμή ή από τμήματά του με υπερβολική υγρασία – συνθήκες εξαιρετικά συνηθισμένες σε όσους τρώνε τα νύχια τους. Το χειρότερο είναι ότι ο HPV μπορεί να μεταφερθεί από τα δάκτυλα στο στόμα.
Πρόβλημα στα δόντια
Καθώς η ονυχοφαγία είναι πολύ συνηθισμένη σε παιδιά και εφήβους, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα ακόμα και στα δόντια. Το συνεχές δάγκωμα μπορεί να οδηγήσει σε κακή σύγκλιση των δοντιών, αλλαγή του σχήματος των μπροστινών δοντιών ή και στην παρεκτόπισή τους.
Επιπλέον, το δάγκωμα των νυχιών ασκεί μεγάλες πιέσεις στα μπροστινά δόντια και μπορεί να τα εξασθενήσει με κίνδυνο ακόμη και να σπάσουν. Αν ένα παιδί ή έφηβος φοράει σιδεράκια και τρώει τα νύχια του, η πρόσθετη πίεση από την ονυχοφαγία μπορεί να οδηγήσει σε εξασθένηση της ρίζας των δοντιών.
Via: Πηγή