Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να αφήσουν πίσω τους το κρέας, αλλά και κάθε ζωικό προϊόν, ακολουθώντας μια vegan διατροφή.
Ας μιλήσουμε λίγο με δεδομένα. Η vegan διατροφή αποτελεί μία από τις πιο υγιεινές διατροφές που μπορεί να ακολουθήσει ένα άτομο, αρκεί να την ακολουθεί σωστά. Η εξάλειψη των ζωικών τροφών έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μην αποτελέσει πρόβλημα, καθώς υπάρχουν πολλές (και εννοούμε πολλές) εναλλακτικές φυτικής προέλευσης για να μας προσφέρουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Πόσο μάλλον, η κατανάλωση περισσότερων φρούτων, λαχανικών και δημητριακών είναι εγγυημένο πως θα βελτιώσει την κατάσταση της υγείας του ατόμου.
Μια vegan διατροφή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, σίδηρο και μαγνήσιο, φολικό οξύ, αλλά και χαμηλότερη σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά. Όλα αυτά συνεπάγονται μεγαλύτερα (και καλύτερα διαχειριζόμενα) αποθέματα ενέργειας, καλύτερη υγεία της καρδιάς, καλύτερη διάθεση και μειωμένος κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2, καρδιοπάθεια αλλά και αρκετά είδη καρκίνων. Το αδυνάτισμα (θεωρητικά) είναι πιο εύκολο, όπως και το να χάσετε περιττό λίπος.
Όλα αυτά τα οφέλη, προφανώς, θα τα καρπωθούμε αν ακολουθήσουμε μία σωστή και ισορροπημένη vegan διατροφή. Επειδή, ας μην ξεχνάμε, πως ό,τι είναι vegan, δεν είναι και υγιεινό—οι τηγανιτές πατάτες, για παράδειγμα. Συνεπώς, πρέπει να είστε προσεκτικοί, ίσως θα ήταν καλό να μιλήσετε με έναν διατροφολόγο, που θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε πιο εύκολα.
Εκτός αυτού, υπάρχει ο πιθανός κίνδυνος έλλειψης ορισμένων θρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα, η βιταμίνη Β-12 βρίσκεται αποκλειστικά σε ζωικές τροφές, και είναι πολύ πιθανό να την χρειαστείτε σε μορφή συμπληρώματος. Η πρωτεΐνη, από την άλλη μεριά, είναι δύσκολο να αποτελέσει πρόβλημα αν φροντίζετε να λαμβάνετε φυτική πρωτεΐνη από πολλές, διαφορετικές πηγές. Για να εξηγήσουμε: οι πρωτεΐνες φτιάχνονται από αμινοξέα, και η ζωική πρωτεΐνη είναι πλήρης, καθώς περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Στις φυτικές πηγές, αυτό δεν συμβαίνει τόσο συχνά (με εξαιρέσεις, όπως η κινόα, που είναι πλήρης φυτική πρωτεΐνη), και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να μάθουμε να συνδυάζουμε.
Ένα ακόμα πιθανό πρόβλημα για κάποιον vegan είναι η βιταμίνη D—η οποία, όμως, αντικειμενικά μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα ακόμα και για παμφάγους, καθώς συνθέτουμε την βιταμίνη αυτή μέσω της έκθεσής μας στον ήλιο. Πάντως, βιταμίνη D βρίσκεται σε ενισχυμένα γάλατα ξηρών καρπών, όπως το γάλα αμυγδάλου, και δεν θα είναι καθόλου δύσκολο να βρείτε αυτά τα προϊόντα στα ψυγεία οποιουδήποτε σούπερ μάρκετ. Τέλος, πλούσια σε βιταμίνη D είναι και ορισμένα είδη μανιταριών, όπως τα Πορτομπέλο.
Τελευταίο πιθανό πρόβλημα για κάποιον που ακολουθεί (μάλλον απρόσεκτη) vegan διατροφή, είναι η επαρκής πρόσληψη λιπαρών ω-3, που τα βρίσκουμε σε μεγαλύτερη συγκέντρωση σε ψάρια όπως ο σολομός και η σαρδέλα. Υπάρχουν, όμως, πολλές φυτικές εναλλακτικές: κολοκυθόσπορος, λιναρόσπορος, καρύδια, λευκά φασόλια και σπόροι chia, τα περιέχουν σε πολύ ικανοποιητικές ποσότητες, ώστε να μην έχουμε έλλειψη.
Μετά από όλα αυτά, καταλήγουμε στο ότι τα οφέλη από μια vegan διατροφή είναι μεγάλα, και πολύ σημαντικά για να τα απορρίψουμε. Αν πιστεύετε ότι αυτή η διατροφή είναι για εσάς – άσχετα αν την ακολουθείτε για λόγους ηθικής ή υγείας, κάθε επιλογή σας είναι έγκυρη – τότε με προσοχή και σωστό πρόγραμμα μπορείτε να είστε 100% υγιής και να μην σας λείπει τίποτα. Και, μην ξεχνάτε, vegan δεν σημαίνει μόνο σαλάτες και επαναλαμβανόμενα γεύματα. Μια απλή έρευνα για απλές συνταγές, θα σας παρουσιάσει χιλιάδες αποτελέσματα.