Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία γονιμότητας έχουν περισσότερες πιθανότητες σύλληψης αν τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό τους είναι υγιή.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, γεγονός που εξηγεί, γιατί είναι ευκολότερο για μια γυναίκα να συλλάβει το καλοκαίρι, όταν λόγω της ηλιοφάνειας ενισχύονται τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό της.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μ. Βρετανίας (NHS) συνιστά στις γυναίκες που είναι έγκυοι ή προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί, να λαμβάνουν καθημερινά συμπληρώματα βιταμίνης D για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού.
Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα όμως, η βιταμίνη D μπορεί να συμβάλλει και στη σύλληψη.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μόλις το 26% των γυναικών έχουν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D. Ειδικότερα, ανακάλυψαν ότι οι 3 στις 4 γυναίκες που προσπαθούσαν να κάνουν παιδί είχαν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D.
Οι ερευνητές εξέτασαν τα αρχεία 2.700 γυναικών που υποβάλλονταν σε εξωσωματική γονιμοποίηση και άλλες θεραπείας γονιμότητας.
Όπως διαπίστωσαν από την επισκόπηση 11 μελετών, οι γυναίκες με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυοι και 33% περισσότερες πιθανότητες να φέρουν στον κόσμο παιδί.
Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι είναι πιθανό κάτι αντίστοιχο να ισχύει και για όσες προσπαθούν να συλλάβουν με φυσικό τρόπο.
Η βιταμίνη D επιβραδύνει τη φλεγμονή
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της φλεγμονώδους αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος, βελτιώνοντας τις πιθανότητες ένα έμβρυο να εμφυτευτεί επιτυχώς στη μήτρα από την αρχή της κύησης.
Η βιταμίνη D παράγεται φυσικά από το δέρμα όταν απορροφά τις ακτίνες του ήλιου, αλλά οι εμπειρογνώμονες ανησυχούν ότι όσοι ζουν σε βόρειες χώρες με κακοκαιρία το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου και ο σύγχρονος τρόπος ζωής που συνεπάγεται την παραμονή σε εσωτερικούς χώρους, έχουν ως αποτέλεσμα να μην μας βλέπει αρκετά ο ήλιος.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D είναι τα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες και το σκουμπρί, το κόκκινο κρέας, το συκώτι και τα αυγά.
Η βιταμίνη είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί επηρεάζει και τον τρόπο ανάπτυξης των οστών του εμβρύου στη μήτρα.
Η συνιστώμενη δόση που θεωρείται ασφαλής ανέρχεται στα 10 μικρογραμμάρια ημερησίως.
Οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη ωστόσο, θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για την κατάλληλη δοσολογία.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Human Reproduction.
Πηγή: Mail Online
Via: Πηγή