Οι γονείς ανέκαθεν πίεζαν τα παιδιά να τρώνε λαχανικά. Πολυετής έρευνα διαπίστωσε ωστόσο, ότι από το 1995 και μετά έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των παιδιών (ηλικίας μεταξύ 8 και 17 ετών) που ακολουθούν χορτοφαγική δίαιτα, γεγονός που γεννά το ερώτημα κατά πόσο μία τέτοια διατροφή είναι ασφαλής για τα παιδιά.
Σύμφωνα με τον Reed Mangels, ειδικό διατροφολόγο στη Βαλτιμόρη, “οι δίαιτες Vegan μπορούν να παρέχουν τα ίδια θρεπτικά συστατικά με τις μη Vegan».
Αντίστοιχη είναι η άποψη της Αμερικανικής Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, σύμφωνα με την οποία οι σωστά σχεδιασμένες χορτοφαγικές δίαιτες είναι υγιεινές, επαρκείς από άποψη πρόσληψης θρεπτικών στοιχείων και μπορούν να ωφελήσουν την υγεία, προλαμβάνοντας και θεραπεύοντας κάποιες ασθένειες.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η χορτοφαγία είναι κατάλληλη για όλα τα στάδια της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας.
Το πραγματικό ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν οι γονείς, σύμφωνα με τους ειδικούς, όπως ο Mangels, δεν είναι αν η χορτοφαγία είναι ασφαλής για τα παιδιά, αλλά πώς πρέπει να την ακολουθήσει το παιδί, ζήτημα αρκετά περίπλοκο.
“Δεν αρκεί να βγάλουμε το κρέας από το πιάτο του παιδιού, πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες επιλογές τροφών», σημειώνει.
Δείτε βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζετε προκειμένου η χορτοφαγική διατροφή να μην υπονομεύσει την υγεία των παιδιών σας:
Τα παιδιά έχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες από τους ενήλικες
Σύμφωνα με την παιδίατρο και συγγραφέα του βιβλίου “Τι να ταΐσετε το μωρό σας» Tanya Altmann, τα μωρά και τα μικρά παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες και ο οργανισμός τους χρειάζεται συγκεκριμένες θρεπτικές ουσίες, όπως σίδηρο και υγιεινά λιπαρά, καθώς αναπτύσσονται πολύ γρήγορα.
“Ως γονείς πρέπει να εφοδιαστείτε με γνώση, ώστε να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας παίρνει τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για την ανάπτυξη και την εξέλιξή του. Έχω δει μικρά παιδιά που λόγω της χορτοφαγικής διατροφής δεν παίρνουν το απαιτούμενο βάρος».
Για να αποφύγετε αυτόν τον κίνδυνο η Altmann προτείνει την πρόσληψη μιας ποικιλίας λιπαρών απαραίτητων για την υγεία του εγκεφάλου, όπως τα φυτικά έλαια για το μαγείρεμα, σπόρους, αβοκάντο που περιέχει καλά λιπαρά και φιστικοβούτυρο. Βεβαιωθείτε επίσης ότι το παιδί σας λαμβάνει αρκετό ασβέστιο και βιταμίνη D, που είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών και το ανοσοποιητικό του.
Ακόμη και αν το παιδί σας τρελαίνεται για τα λαχανικά, είναι σημαντικό να λαμβάνει μια ποικιλία φαγητών ώστε να υπάρχει ισορροπία στη διατροφή του. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι τρώει όσπρια, δημητριακά, φρούτα και λαχανικά.
Επειδή η βιταμίνη B12 βρίσκεται μόνο σε προϊόντα ζωικής προέλευσης, είναι σημαντικό για τα παιδιά που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή να καταναλώνουν εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως γαλακτοκομικά φυτικής προέλευσης και δημητριακά για πρωινό, που περιέχουν συστατικά που τους δίνουν ενέργεια και διατηρούν υγιή τα νεύρα και το αίμα
Η μετάβαση των μεγαλύτερων παιδιών στη χορτοφαγία πρέπει να γίνεται σταδιακά
Ένα παιδί που δεν ακολουθεί χορτοφαγική δίαιτα από μικρό, το πιθανότερο είναι ότι θα αντιδράσει σε μια τόσο μεγάλη αλλαγή. Για να αποφύγετε τις διαμάχες γύρω από το τραπέζι, είναι απαραίτητος ο σωστός προγραμματισμός. Είναι προτιμότερο να γίνει σταδιακή μείωση των ζωικών προϊόντων, ξεκινώντας για παράδειγμα από τα γαλακτοκομικά ή τα αυγά. Αν αποφασίσετε να κόψετε τα αλλαντικά, δοκιμάστε να δώσετε στο παιδί οικείες εναλλακτικές επιλογές. Μία καλή επιλογή είναι το σάντουιτς με φυστικοβούτυρο, εφόσον το παιδί δεν έχει αλλεργία στους ξηρούς καρπούς ή τα μακαρόνια.
Είναι επίσης σημαντικό να έχετε προετοιμάσει το παιδί για το σχολείο. Δεν θα είναι πολύ εύκολο να προσαρμοστεί για παράδειγμα σε ένα πάρτι γενεθλίων, όπου οι επιλογές για ένα χορτοφάγο είναι ελάχιστες ως ανύπαρκτες. Είναι σημαντικό το παιδί να εκπαιδευτεί, ώστε οι διατροφικές του συνήθειες να μην γίνονται εμπόδιο στην κοινωνική του ζωή.
Προσοχή στα προειδοποιητικά σημάδια
Ακόμη και αν το διατροφικό πλάνο σας είναι καλά σχεδιασμένο, πολλά παιδιά δεν ανταποκρίνονται το ίδιο καλά σε μια χορτοφαγική διατροφή. Ειδικά στην αρχή, πρέπει να συμβουλεύεστε τακτικά παιδίατρο, ο οποίος θα ελέγχει το βάρος, την ανάπτυξη και τη γενική υγεία του παιδιού. Εάν διαπιστώσει ότι η χορτοφαγία επηρεάζει την ανάπτυξή του, συμβουλευτείτε ένα διατροφολόγο ειδικό στην χορτοφαγική διατροφή. Ένα παιδί δεν είναι απαραίτητο να τρώει συνέχεια κρέας, αν όμως το επιβάλουν λόγοι υγείας, είναι πιθανό να χρειαστεί να σταματήσει τη χορτοφαγία.
Το γενικό συμπέρασμα σύμφωνα με την Altmann, είναι ότι η χορτοφαγική δίαιτα είναι ασφαλής για τα παιδιά, αλλά είναι απολύτως φυσιολογικό για ένα παιδί να μην είναι χορτοφάγος.
Via: Πηγή