Υγεία

Χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές για να τρως λιγότερο

Featured Image for Χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές για να τρως λιγότερο

Δεν έχει σημασία μόνο το τί τρως, αλλά και πώς τρως. Με το “πως» θα ασχοληθούμε σήμερα…

Μασάς το φαγητό σου αρκετά; Είσαι συγκεντρωμένη; Ή μήπως τρως γρήγορα, καταπίνεις την τροφή σχεδόν αμάσητη με αποτέλεσμα να καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες; Είναι πολύ σημαντικό να τρώμε σωστά και αυτός είναι ένας βασικός τρόπος ώστε να μην παχαίνουμε, είναι το βασικό τρικ για να τρώμε λιγότερο.

Όπως το αίσθημα της πείνας, έτσι και η αντίληψη, το μήνυμα ότι έχεις πλέον χορτάσει χρειάζεται χρόνο για να φτάσει στον εγκέφαλο και συγκεκριμένα 20 λεπτά. Εμείς συνήθως σταματάμε το φαγητό όταν το στομάχι μας δεν χωράει άλλη τροφή. Όσο λοιπόν και να πεινάς καλό θα ήταν να δώσεις στον οργανισμό σου τον απαραίτητο χρόνο να συνειδητοποιήσει πως έφαγε. Για να καταλάβει ο εγκέφαλος ότι έχει χορτάσει το σώμα, πρέπει να περάσουν τα 20 λεπτά που είπαμε παραπάνω, ώστε να ανέβει το επίπεδο σακχάρου στο αίμα (αυτό προκαλείται από τη διάσπαση των τροφών).

Εκεί λοιπόν είναι που ξεκινά το πρόβλημα. Αν δεν σταματήσεις να τρως, τότε η παραπάνω τροφή θα μετατραπεί αμέσως σε λίπος.Αν τρώμε γρήγορα, αν σε αυτά τα 20 λεπτά έχουμε καταφέρει να αδειάσουμε ό,τι υπάρχει στο τραπέζι, τότε σίγουρα θα έχουμε καταναλώσει πολύ περισσότερα από αυτά που χρειαζόμαστε. Πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι το μεγαλύτερο μέρος της περίσσειας ποσότητας που καταναλώνουμε, ο οργανισμός μας το αποθηκεύει σε λίπος.

Πώς όμως θα καταφέρεις να φας όσο ακριβώς χρειάζεσαι; Το βασικότερό σου μέλημα, που καλό είναι να το βάλεις στο μυαλό σου, είναι να τρως αργά και ήρεμα. Να μασάς καλά την τροφή σου, ώστε να εξασφαλίζεις το βέλτιστο θρεπτικό αποτέλεσμα.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ-Να τρως με ηρεμία, τουλάχιστον το κυρίως γεύμα. Είναι μία σημαντική διαδικασία που πρέπει να της δώσεις την απαραίτητη σημασία.

-Να τρως πρώτα τη σαλάτα και μετά το κυρίως γεύμα.

-Να μην τρως μπροστά στην τηλεόραση και, γενικότερα, να μην αποσπάσαι από άλλες δραστηριότητες. Το μυαλό σου πρέπει να είναι συγκεντρωμένο στο γεύμα σου, έτσι ώστε το μήνυμα να είναι ξεκάθαρο για τον εγκέφαλό σου και να χορτάσεις.

Διαφήμιση

-Να αφήνεις συχνά το πιρούνι ανάμεσα στις μπουκιές.

-Να μην τρως σε μεγάλα πιάτα, γιατί σε προδιαθέτουν να καταναλώνεις μεγαλύτερη ποσότητα από αυτήν που χρειάζεσαι. Τα μικρά πιάτα γεμίζουν πιο εύκολα και το μυαλό ικανοποιείται βλέποντας ένα γεμάτο πιάτο.

-Να μασάς καλά το φαγητό σου, σε μικρές ποσότητες. Είναι πολύ σημαντικό να μασάς καλά την τροφή σου, αφού με τον τρόπο αυτό βοηθάς τη χώνεψη.Το στόμα εκκρίνει, μέσω των σιελογόνων αδένων, το σάλιο. Αυτό συμβαίνει γιατί το τελευταίο συνδράμει στη χώνεψη ως εξής:-Βοηθάει στην εύκολη κατάποση της τροφής.-Περιέχει ειδικές ουσίες (διάφορα ένζυμα, όπως η αμυλάση, η οποία συμβάλλει στη διάσπαση των τροφών που περιέχουν άμυλο) που προετοιμάζουν και διευκολύνουν τη διάσπαση κάθε μπουκιάς από τα υγρά του στομάχου, απελευθερώνοντας τα θρεπτικά συστατικά της.

Αντίθετα, αν δεν μασάς καλά δυσχεραίνεις τη χώνεψη, αισθάνεσαι έντονο φούσκωμα στο στομάχι, ενώ ο οργανισμός δυσκολεύεται να διασπάσει τις τροφές, με αποτέλεσμα να χάνονται βιταμίνες και μέταλλα από τον οργανισμό μας. Τέλος, τρώγοντας γρήγορα και χωρίς να μασάς καλά το φαγητό σου δεν χορταίνεις.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΤΟ ΓΕΥΜΑ ΣΟΥ ΣΑΝ ΜΙΑ ΙΕΡΟΤΕΛΕΣΤΙΑΑπόλαυσέ το. Δες το σαν να αφιερώνεις χρόνο στον εαυτό σου, στην απόλαυσή σου. Μην τρως βιαστικά, γεμάτη στρες και με το μυαλό σου σε εκκρεμότητες. Μην μιλάς στο τηλέφωνο. Στέλνεις μπερδεμένα μηνύματα στον εγκέφαλό σου και καταναλώνεις μεγαλύτερες ποσότητες. Αυτές παχαίνουν.

Εκτός από τον τρόπο που τρως, πολύ σημαντικός είναι σύμφωνα με τους διαιτολόγους και ο χώρος που τρως. Μην τρως με ανοιχτή την τηλεόραση, μην τρως στα όρθια και βιαστικά. Όταν η προσοχή μας είναι στραμμένη αλλού, χάνουμε το γευστικό αποτέλεσμα, δηλαδή δεν απολαμβάνουμε την τροφή που τρώμε, με άμεση συνέπεια να ξαναπεινάμε πολύ σύντομα. Όταν τρώμε και δεν είμαστε συγκεντρωμένες στο φαγητό μας, κινδυνεύουμε να τρώμε απορροφημένες και να μην σταματάμε έως ότου τελειώσει το πρόγραμμα που παρακολουθούμε, έως ότου κλείσουμε το τηλέφωνο. Θερμίδες είναι όλα αυτά.

Στρώσε το πιο όμορφο τραπέζι και απόλαυσε το φαγητό σου. Το όμορφο περιβάλλον την ώρα του γεύματος είναι πολύ σημαντικό για να αποκτήσεις σωστές διατροφικές συνήθειες. Επειδή το φαγητό δεν μας προσφέρει μόνο γευστικές, αλλά και αισθητικές απολαύσεις, το να φάμε, για παράδειγμα, σε μια ακατάστατη κουζίνα, γεμάτη άπλυτα πιάτα, δεν θα μας ικανοποιήσει απόλυτα, όσο νόστιμο κι αν είναι το φαγητό. Κι αυτή η αίσθηση του “ανικανοποίητου» μπορεί να μας οδηγήσει σύντομα στο να ανοίξουμε ξανά το ψυγείο!

tlife.gr

Διαφήμιση
ΣΧΕΤΙΚΑ: βιταμίνες, ένζυμα, θρεπτικά, θρεπτικά συστατικά, οργανισμό, περιβάλλον, σακχάρου, στομάχι, σώμα, φαγητό, χώνεψη