Οι άνδρες που παρουσιάζουν παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια είναι πολύ πιο πιθανό να εκδηλώσουν στυτική δυσλειτουργία σε σύγκριση με άνδρες που έχουν καλή καρδιαγγειακή υγεία.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας αμερικανικής επιστημονικής μελέτης, η οποία υπογραμμίζει για ακόμη μία φορά ότι η υγεία της καρδιάς επηρεάζει τη σeξουαλική υγεία. Μάλιστα, οι ερευνητές στη μελέτη τους αναφέρουν και βασικούς παράγοντες κινδύνου για την καρδιοπάθεια και, κατ’ επέκταση, τη στυτική δυσλειτουργία.
Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο Νορθουέστερν και το Πανεπιστήμιο Γουέικ Φόρεστ, εστίασαν σε επτά παράγοντες κινδύνου για την καρδιοπάθεια: την υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), την ανεβασμένη χοληστερόλη, το ανεβασμένο σάκχαρο, το υπερβολικό βάρος (υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνδρες), τα χαμηλά επίπεδα σωματικής άσκησης, την κακή διατροφή και το κάπνισμα. Προκειμένου να εξετάσουν τη σχέση ανάμεσα σε αυτούς τους παράγοντες και τη στυτική δυσλειτουργία, παρακολούθησαν 1.136 άνδρες 60 ετών και άνω για μία δεκαετία.
“Γνωρίζαμε ότι η στυτική δυσλειτουργία θεωρείται πρώιμη ένδειξη αγγειακής νόσου που μπορεί να συμβεί πριν η καρδιοπάθεια διαγνωστεί από γιατρό» αναφέρει η βασική συντάκτρια της σχετικής μελέτης, Άμπι Λέιν-Κόρντοβα, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Νορθουέστερν. “Η μελέτη μας έδειξε ότι οι άνδρες που παρουσιάζουν λιγότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια και που έχουν πιο υγιεινές συνήθειες (δεν καπνίζουν, είναι σωματικά δραστήριοι, έχουν καλύτερες διατροφικές συνήθειες) είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία» συμπληρώνει η ερευνήτρια, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Συνεπώς, “οι άνδρες μπορούν να αποφύγουν τη στυτική δυσλειτουργία κάνοντας ό,τι θα έκαναν για να αποφύγουν την καρδιοπάθεια» επισημαίνει η Λέιν-Κόρντοβα.
Η ισχαιμική καρδιοπάθεια, η οποία οφείλεται σε σκλήρυνση των αρτηριών, συσχετίζεται συχνά με τη στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς μειώνει τη ροή αίματος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων κι έτσι καθιστά δυσκολότερη την επίτευξη ή τη διατήρηση της στύσης.
Στην αρχή της μελέτης, οι ερευνητές απέδωσαν στους συμμετέχοντες μια βαθμολογία για καθέναν από τους επτά προαναφερθέντες παράγοντες κινδύνου, δίνοντας 0 βαθμούς για την κακή επίδοση, 1 βαθμό για τη μέτρια επίδοση και 2 βαθμούς για την καλή επίδοση. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις υποομάδες με βάση τη βαθμολογία τους, ανάλογα με τον εκτιμώμενο κίνδυνο καρδιοπάθειας που διέτρεχαν –υψηλός, μέτριος, χαμηλός, αντίστοιχα προς τις τρεις βαθμολογικές κλίμακες.
Μέχρι το τέλος της μελέτης εκδήλωσαν στυτική δυσλειτουργία 526 άνδρες (ποσοστό 46% από το σύνολο του δείγματος). Από την ομάδα του υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου εκδήλωσαν στυτική δυσλειτουργία όλοι οι συμμετέχοντες, ενώ από την ομάδα του χαμηλού καρδιαγγειακού κινδύνου στυτική δυσλειτουργία εκδήλωσε μόλις το 15% των συμμετεχόντων.
Τα νέα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση American Journal of Hypertension, έρχονται να συμπληρώσουν τα ήδη υπάρχοντα σχετικά με την άμεση σχέση που υπάρχει μεταξύ της υγείας της καρδιάς και της σeξουαλικής υγείας. Και το σημαντικότερο: Τόσο η καρδιοπάθεια όσο και η στυτική δυσλειτουργία είναι δυνατό να προληφθούν εάν οι άνδρες λάβουν μέτρα, όπως η τακτική σωματική άσκηση, ο έλεγχος του σακχάρου και η μείωση της χοληστερόλης.
ΠΗΓΗ: www.onmed.gr
Via: Πηγή