Ύπνος και Υγεία – Μια νέα μελέτη αξιολογεί τον αντίκτυπο που έχει το “social jet lag” στην γενική υγεία του ανθρώπου. Η νέα έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sleep.
Υπάρχουν αρκετές παλιότερες μελέτες, που έχουν δείξει ότι αυτή η συνήθεια πολλών ανθρώπων τα Σαββατοκύριακα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Μερικές το έχουν συνδέσει με την παχυσαρκία, ενώ άλλες έρευνες έχουν καταλήξει στο ότι το “social jet lag” μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για αθηροσκλήρωση και διαβήτη.
Η νέα έρευνα με επικεφαλής τον καθηγητή Michael A. Grandner, διευθυντή του Προγράμματος Ύπνου και Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στο Tucson, εξέτασε στοιχεία από 984 ενήλικες ηλικίας μεταξύ 22 και 60 ετών. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στην 31η Ετήσια Συνάντηση των Συνδεδεμένων Επαγγελματικών Εταιρειών, Sleep 2017, που πραγματοποιήθηκε στη Βοστώνη.
Τα δεδομένα για τη μελέτη συλλέχθηκαν ως μέρος της ευρύτερης μελέτης Sleep and Healthy Activity, Diet, Environment, and Socialization, η οποία είναι μια έρευνα με περισσότερους από 1.000 ενήλικες συμμετέχοντες.
Ο δρ Grandner και οι συνάδελφοί του αξιολόγησαν την καθυστέρηση στον ύπνο από το “social jet lag”, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό ερωτηματολόγιο και αξιολόγησαν τις ώρες ποιοτικού ύπνου και την αϋπνία. Έλαβαν υπόψη και πρόσθετους παράγοντες που μπορεί να έχουν επηρεάσουν τα αποτελέσματα, όπως η ηλικία, το φύλο, η φυλή και η εθνικότητα, η εκπαίδευση, το καθεστώς απασχόλησης, το εισόδημα και ο τρόπος ζωής κάθε ατόμου. Χρησιμοποιώντας επιπλέον τυποποιημένες κλίμακες, ο δρ Grandner και η ομάδα επίσης έλεγξαν για κατάθλιψη, κόπωση, υπνηλία και ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων.
Διαπιστώθηκε ότι μόλις μια ώρα καθυστέρησης στον ύπνο το Σαββατοκύριακο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου πάνω από 11%!
Η μελέτη αποκάλυψε, επίσης, συσχετισμούς μεταξύ του “social jet lag” και της χειρότερης ψυχικής διάθεσης, υπνηλίας και κόπωσης, καθώς και της μειωμένης συνολικής υγείας.
Πιο συγκεκριμένα, με κάθε ώρα καθυστέρησης στον ύπνο τα Σαββατοκύριακα, οι ερευνητές βρήκαν αύξηση κατά 11,1% στην πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.
Τα αποτελέσματα δεν εξαρτώνται από την αϋπνία ή τη διάρκεια του ύπνου, οπότε το “social jet lag” από μόνο του, δηλαδή η καθυστέρηση στον ύπνο το Σαββατοκύριακο, μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο γι’ αυτά τα αποτελέσματα στην υγεία των συμμετεχόντων.
Ένας εκ των επικεφαλής συγγραφέων της έρευνας, η Sierra B. Forbush, προπτυχιακή βοηθός στο Πρόγραμμα Έρευνας για τον Ύπνο και την Υγεία στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, είπε για τα ευρήματα:
“Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κανονικότητα του ύπνου, πέραν της διάρκειας του ύπνου, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας. Αυτό υποδηλώνει ότι ένα κανονικό πρόγραμμα ύπνου μπορεί να είναι μια αποτελεσματική, σχετικά απλή και φθηνή προληπτική θεραπεία για καρδιακές παθήσεις καθώς και για πολλά άλλα προβλήματα υγείας”.
Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι απόφοιτοι λυκείου είχαν μεγαλύτερο “social jet lag” σε σύγκριση με τους αποφοίτους πανεπιστημίου και το ίδιο παρατηρήθηκε στους πολίτες με υψηλότερο εισόδημα σε σύγκριση με τους πολίτες χαμηλότερου εισοδήματος.
Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Κλινικής (AASM) συστήνει στους ενήλικες να κοιμούνται για τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ για “βέλτιστη υγεία”.
http://www.medicalnewstoday.com
Via: Πηγή