Υγεία

Υποφέρεις από αϋπνία; Μάθε τον πιο αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης

Featured Image for Υποφέρεις από αϋπνία; Μάθε τον πιο αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης

Ο ύπνος ορίζεται ως μία κατάσταση ηρεμίας – αναισθησίας, από την οποία το άτομο μπορεί να αφυπνίζεται με αισθητικά ή άλλα ερεθίσματα. Κατά τη διάρκεια του ύπνου σημειώνεται προσωρινή μεταβολή της συνείδησης του εξωτερικού κόσμου και επακόλουθη μείωση της μυϊκής δραστηριότητας, του μεταβολισμού και της ανταπόκρισης σε ερεθίσματα. Παρότι αυτονόητο, αξίζει να σημειωθεί ότι περνάμε το ένα τρίτο περίπου της ζωής μας κοιμώμενοι, μη συνειδητά, με εξαίρεση τη φάση των ονείρων. Η στέρηση του ύπνου οδηγεί οπωσδήποτε σε δυσλειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις επηρεάζει παθολογικές δραστηριότητες του νευρικού συστήματος, που οδηγούν σε παράδοξη συμπεριφορά και μη ομαλή κατάσταση του οργανισμού.

Τα συνήθη προβλήματα

Η αϋπνία που αφορά στη διατήρηση του ύπνου είναι το πιο συχνά αναφερόμενο σύμπτωμα αϋπνίας στη Δυτική Ευρώπη (75%) και τις Η.Π.Α. (78%). Σύμφωνα με τον Παγκόσμια Οργανισμό Υγείας από τον γενικό πληθυσμό που αναφέρει πρόβλημα στον ύπνο:

• 52% αναφέρουν Ψυχολογικά Αίτια.

• 54% αναφέρουν Σωματική Πάθηση.

• Σε ποσοστό 15% – 30% χρόνιας αϋπνίας δεν ανευρίσκουμε αίτια.

Διαφήμιση

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ο ύπνος του μέσου Έλληνα έχει μειωθεί κατά 1 ώρα τα τελευταία 20 χρόνια. Στην Αμερική η αντίστοιχη μείωση είναι 2 ώρες. Σύμφωνα με έρευνες τα 2/3 των πασχόντων από αϋπνία δεν επισκέπτονται κάποιο γιατρό.

Αντιμετώπιση

Μελατονίνη

Η μελατονίνη είναι μία ορμόνη που εκκρίνεται από την επίφυση. H παραγωγή και έκκριση της μελατονίνης αυξάνει αναλογικά με την ηλικία, φτάνοντας σε μέγιστα ποσοστά στους νέους, ενώ στη συνέχεια μειώνεται σταδιακά από την μέση μέχρι την τρίτη ηλικία. Η έκκρισή της ακολουθεί τον ρυθμό εναλλαγής φωτός/σκότους: Όταν το φωτεινό ερέθισμα φτάνει στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, μεταφέρεται ένα σήμα στην επίφυση, όπου και εμποδίζεται η έκκριση μελατονίνης. Αντιθέτως, το σκοτάδι διεγείρει την απελευθέρωσή της. Εξαιτίας του κιρκαδικού ρυθμού απελευθέρωσής της, η μελατονίνη έχει αποδειχθεί αποτελεσματική σε περιπτώσεις δυσκολίας έλευσης του ύπνου, αποκαθιστώντας τους φυσιολογικούς ρυθμούς του οργανισμού. Μία ευρέως τεκμηριωμένη δράση της αποτελεί και η αντιμετώπιση του jet lag.

Tip: Με το Melatonin SM της SM Pharmaceuticals, θα κοιμηθείτε μέσα σε μόλις 5 λεπτά. Σε πρωτοποριακή μορφή spray, που εξασφαλίζει κατά 240% περισσότερο την απορρόφηση της μελατονίνης, παρασκευάζεται μέσω νανοτεχνολογίας, η οποία διασφαλίζει ταχεία αποδέσμευση και άμεση δράση στη μείωση του χρόνου έλευσης του ύπνου, βελτιώνοντας την ίδια στιγμή την ποιότητά του. Μόνο ένας ψεκασμός υπογλώσσια 15΄πριν τον ύπνο είναι αρκετός για να χαλαρώσει ο οργανισμός σας, να κοιμηθείτε καλά αλλά και να νιώθετε ξεκούραστοι την επόμενη ημέρα. Θα το βρείτε σε όλα τα φαρμακεία.

()

Via: Πηγή

Διαφήμιση
ΣΧΕΤΙΚΑ: αντιμετώπιση, έρευνες