Υγεία

Υποθερμιδικές δίαιτες: Οι επιπτώσεις τους στη γυναικεία γονιμότητα

Featured Image for Υποθερμιδικές δίαιτες: Οι επιπτώσεις τους στη γυναικεία γονιμότητα

Οι γυναίκες που υιοθετούν αυστηρά υποθερμιδικές δίαιτες ή έχουν σωματικό βάρος μικρότερο του φυσιολογικού, κινδυνεύουν από υπογονιμότητα.

Όπως έχουν επισημαίνει κατά καιρούς πολλοί επιστήμονες, η διατήρηση σταθερού σωματικού βάρους είναι καθοριστική για την αποτελεσματική λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος και της σeξουαλικής ωρίμανσης.

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ με επικεφαλής τη Δρς Φριτς, χρησιμοποίησε μαγνητική τομογραφία για να υπολογίσει την περιεκτικότητα του γυναικείου σώματος σε σωματικό λίπος, την οποία συσχέτισε με τον αριθμό ωορρηκτικών κύκλων των γυναικών που ελέγχθηκαν.Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά.

bigstock close up of woman with pregnan 82683683

Η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη γονιμότητα και στην υπογονιμότητα είναι τόσο λεπτή που για να την περάσει κανείς δεν απαιτεί παρά την απώλεια μόνο 1,3 κιλών.

Διαφήμιση

Επίσης, χρησιμοποίησε τον δείκτη μάζας σώματος (ο οποίος προκύπτει από τη διαίρεση του σωματικού βάρους με το τετράγωνο του ύψους) για να αποδείξει ότι γυναίκες διαφορετικού σωματικού βάρους και ηλικίας μπορεί να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στειρότητας. Υποστηρίζει ότι μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη απαιτεί περίπου 50.000 θερμίδες (συνολικά κατά τους εννέα μήνες), περισσότερες από τις μεταβολικές ανάγκες μιας γυναίκας που δεν εγκυμονεί.

Οι γυναίκες που επιθυμούν να είναι αδύνατες καταναλώνουν τροφές όπως άπαχα γιαούρτια, λαχανικά, φρούτα και μεγάλες ποσότητες διαιτητικών αναψυκτικών. Αν λοιπόν δεν λαμβάνουν την απαραίτητη αναλογία θερμίδων, καταναλώνουν ως ενεργειακό καύσιμο και τα τελευταία αποθέματα λίπους που έχουν.

Το λίπος που θεωρείται παράγοντας-κλειδί στην αναπαραγωγική ικανότητας της γυναίκας, διότι μετατρέπει τα ανδρογόνα σε οιστρογόνα και επηρεάζει την ωορηξία, περιορίζεται. Όταν επομένως ο δείκτης μάζας σώματος πέσει κάτω από το 18, η ωρίμανση των ωαρίων σταματά παρά το γεγονός ότι η εμμηνόρροια συνεχίζεται κανονικά.

Η Δρ Φριτς υπογράμμισε τη σημασία της έρευνάς της για την επιστημονική συσχέτιση του σωματικού βάρους με την καλή υγεία των γυναικών. Συμβουλεύει δε τις γυναίκες να μην αισθάνονται άσχημα για την εικόνα του σώματός τους και για τη συγκέντρωση του λίπους σε κάποια συγκεκριμένα σημεία.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι το πρόβλημα των λιποβαρών γυναικών δεν είναι μόνο η γονιμότητα αλλά και η σταδιακή ανεπάρκεια των οιστρογόνων που μπορεί να επηρεάσει την καλή υγεία των οστών.

Via: Πηγή

Διαφήμιση
ΣΧΕΤΙΚΑ: γονιμότητα, γυναίκες, εγκυμοσύνη, επιστήμονες, θερμίδες, καλή υγεία, λαχανικά, υγεία, φρούτα